Pravidelné spoje či predplatné lístky. Predĺženie linky MHD do Podhradíka prinieslo cestujúcim viacero výhod


Foto: Pravidelné spoje či predplatné lístky. Predĺženie linky MHD do Podhradíka prinieslo cestujúcim viacero výhod Foto: Prešovský samosprávny kraj

Posilnené intervaly spojov počas týždňa a víkendu, predplatné lístky aj rýchlejší nástup prinieslo nahradenie regionálnej autobusovej dopravy mestskou hromadnou dopravou (MHD) v obci Podhradík. K zmene došlo 1. januára 2024, keď linku 13 Dopravného podniku mesta Prešov predĺžili z Vyšnej Šebastovej do Podhradíka. Informoval o tom Integrovaný dopravný systém Východ na oficiálnej internetovej stránke.  

„Okrem zvýšenia kvality služieb sme týmto krokom dosiahli aj vyššiu hospodárnosť prevádzky, keďže namiesto súbežných spojov regionálnej autobusovej dopravy a mestskej hromadnej dopravy po Vyšnú Šebastovú už funguje len jedna linka, ktorá premáva až do obce Podhradík,“ uviedol prešovský župan Milan Majerský.

Cestujúci v Podhradíku môžu nastúpiť a vystúpiť na troch zastávkach. Spoje premávajú na trase Veľká pošta – Čierny most – Rusínska – Jurkovičova – Karpatská – Ľubotice – Pažica – Herlianska – Kamence – Rázc. Vyšná Šebastová – Vyšná Šebastová (Severná) – Nižný koniec – Podhradík a späť.

Najvyťaženejšie sú ranné spoje 

„Hlavným benefitom sú určite posilnené intervaly spojov počas pracovných dní, ale aj cez víkendy. Obyvatelia si tiež pochvaľujú možnosť zakúpenia predplatných lístkov, čo pri pravidelnom cestovaní pre nich predstavuje finančnú úsporu. Výhodou sú tiež nízkopodlažné autobusy prispôsobené potrebám starších ľudí,“ skonštatoval starosta Podhradíka Rudolf Vysoký. 


Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský uviedol ako výhodu aj umožnenie nástupu všetkými dverami, a teda rýchlejšiu prepravu. Starosta obce Vyšná Šebastová vníma predĺženie linky pozitívne najmä z finančného hľadiska, keďže po novom sa na financovaní linky podieľa aj obec Podhradík.     

„Aj pre dopravcu je predĺženie linky č. 13 novou situáciou, keďže prvýkrát v histórii prevádzkujeme linku MHD, ktorá okrem mesta Prešov spája ďalšie 3 obce – Ľubotice, Vyšnú Šebastovú a Podhradík. Medzi najvyťaženejšie patria ranné spoje medzi siedmou a ôsmou hodinou, ktoré veľká časť cestujúcich využíva na presun do spádovej školy v Ľuboticiach a do centra Prešova,“ doplnil Dopravný podnik mesta Prešov.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu