FOTO: Doktorand Prírodovedeckej fakulty Tomáš Fedor sa môže pochváliť nevšedným vynálezom


FOTO: Doktorand Prírodovedeckej fakulty Tomáš Fedor sa môže pochváliť nevšedným vynálezom
Galéria: 4 fotky
Foto: Archív Tomáša Fedora

Tomáš Fedor si v Giraltovciach zriadil meteorologickú stanicu, ktorú neustále zdokonaľuje. Meteorologickej stanici umiestnenej v severnej časti Giraltoviec, na svahu nad riekou Radomka, sa Tomáš Fedor venuje od leta 2014. Po zakúpení lacnej stanice si ju sám zdokonalil a skonštruoval.

„Tento rok to bude prvá dekáda kontinuálnych meraní a poskytovaní voľne dostupných dát,“ prezradil. Lokálna meteo-stránka s názvom Počasie Giraltovce má na Facebooku takmer tisíc sledovateľov, funguje aj na webovej stránke meteogiraltovce.sk. Tie vznikli najmä ako informačno-popularizačný kanál zaoberajúci sa poskytovaním aktuálnych informácií o počasí na základe zverejnenia údajov zo stanice so zameraním.

Sú voľne dostupné každému záujemcovi. „Založenie amatérskej stránky mi poskytlo možnosť sebarealizácie a prehlbovania praktických vedomostí v danej oblasti, čo sa neskôr osvedčilo v štúdiu na VŠ.“ Giraltovčan Tomáš trávi väčšinu času v Košiciach, kde pracuje. Je doktorandom na Prírodovedeckej Fakulte UPJŠ na Ústave Geografie a zároveň začínajúcim leteckým meteorológom na Košickom letisku.

Jedinečná meteostanica jubiluje

Predpovede zhotovoval od začiatku kombináciou viacerých voľne dostupných zdrojov na internete. Jeho automatická stanica WH1080 už od začiatku dokázala zaznamenávať základné meteorologické veličiny (teplota, vlhkosť, tlak, zrážky, rýchlosť a smer vetra). Jeho merania sa postupne vyvíjali. 

„Najprv obsahovali najmä informácie o pozorovaní búrok, na ktoré boli primárne zamerané. Neskôr sa popri pozorovaniach začali systematicky zaznamenávať aj údaje o množstve zrážok a výške snehovej pokrývky,“ opísal Tomáš. Začiatkom roka 2015 zakúpil automatickú meteorologickú stanicu na meranie základných veličín.

Prezradil, že postupne ju modifikoval pre zvýšenie presnosti jej merania, upravil zbernú nádobu preklápacieho zrážkomera, doplnil vetromerný stožiar a skonštruoval nový, ventilovaný radiačný štít. Doplnil ho teplotným a vlhkostným dataloggerom pre presnejšie meranie. Prostredníctvom svojich meteo stránok spočiatku ako amatér, dnes už takmer profík, poskytuje včasné a podrobné informácie o počasí.

„V súčasnej podobe stanica poskytuje pomerne presné online údaje a dopĺňa pozorovania a analógové merania zrážok, ktoré sú zverejnené na stránke meteogiraltovce.sk,“ vysvetlil meteorológ z Giraltoviec.

Ľahšie sa predpovedá viac dní vopred

Medzi verejne najdostupnejší model poskytujúci ansámblovú predpoveď u nás podľa neho patrí napríklad A-LAEF, ktorý prevádzkuje SHMÚ. Počasie sa vraj nedá predpovedať úplne presne. „Ide o veľmi zložitý, chaotický systém. Presnosť predpovede počasia sa do značnej miery odvíja aj od predpovedaného javu. Podmienky pri stabilných situáciách vo vysokom tlaku vzduchu je všeobecne ľahšie presne predpovedať na viacero dní dopredu,“ tvrdí.


V prípade dynamickejších situácií, napríklad na zvlnených frontoch alebo pri výskyte búrok je náročné urobiť presnú predpoveď aj na niekoľko hodín. „Predpovede majú často pravdepodobnostný charakter, ktorý je aplikovateľný hlavne v prípade dynamických poveternostných javov,“ objasnil Tomáš Fedor.


Meteostanica nezachytí záznam zemetrasení

Potrebná je aj údržba meteorologickej stanice. „Teplé počasie bez snehovej pokrývky a zároveň bez vysokej vegetácie prácam prialo a na zariadení tak prebehli rozsiahlejšie opravy.“ Plánuje ju postupne vylepšiť novšími a presnejšími senzormi a urobiť pokročilejšiu fázu prestavby webstránky s online údajmi.

Zachytí aj zemetrasenie? „Meteorologická stanica je zameraná na monitoring atmosférických javov, takže záznamom seizmického vlnenia nedisponuje. Na záznam zemetrasení sa využívajú samostatné, pomerne špecifické zariadenia, tzv. seizmické stanice alebo aj seizmometre,“ skonštatoval a zároveň podotkol, že predpovedať presný výskyt zemetrasení je podstatne náročnejšie.

„Často ide skôr o vymedzenie oblastí, kde k danému javu môže dochádzať v širokom časovom rozsahu na základe určitých prekurzorov alebo vzorov v seizmickej aktivite. Zemetrasenie je priestorovo rozsiahly jav, ak to porovnávame napríklad s niektorými atmosférickými procesmi, hlavne konvekciou. Preto ho dokáže pomerne podrobne zachytiť aj redšia sieť staníc.“

Zaujíma sa aj o fotenie a vesmírne objekty

Tomáš tvrdí, že pri takejto nezvyčajnej záľube sa dá naraziť na množstvo zaujímavých vecí, ktoré dokáže vytvoriť Zemská atmosféra. „Či už sú to búrky, rôzne typy oblačnosti alebo samotná dynamika atmosféry, je sa vždy na čo tešiť.“ Vo voľnom čase sa okrem netradičného koníčka venuje fotografovaniu a často zájde do prírody. „Veľmi rád fotím nočnú oblohu a tzv. objekty hlbokého vesmíru, ako sú napríklad hmloviny či galaxie,“ dodáva talentovaný mladík.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu