Levočská nemocnica začala na Valentína odoberať krvnú plazmu. Prví dobrovoľníci to majú úspešne za sebou


Foto: Levočská nemocnica začala na Valentína odoberať krvnú plazmu. Prví dobrovoľníci to majú úspešne za sebou Foto: Nemocnica AGEL Levoča

Krvnú plazmu už môžete darovať aj v levočskej nemocnici. Krvná plazma sa používa na priemyselné spracovanie liekov a liečiv, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe ochorení. Proces darovania sa pohybuje v časovom rozmedzí 45 – 60 minút. Záujemcovia by mali mať viac ako 60 kilogramov a predchádzajúce skúsenosti s darovaním krvi. Frekvencia darovania krvnej plazmy je pre darcu minimálne každé dva týždne.

„Darovanie krvnej plazmy je proces, pri ktorom dobrovoľník daruje časť svojej plazmy pre potreby lekárskeho využitia. Plazma je žltkastá tekutá časť krvi, ktorá tvorí približne 55 percent objemu krvi a obsahuje živiny, proteíny, hormóny a ďalšie látky nevyhnutné pre fungovanie organizmu,“ uvádza hovorkyňa AGEL SK Eva Peterová.

Na transfúziologickom oddelení v levočskej nemocnici bude možnosť darovania krvnej plazmy každú stredu. Termíny budú vyhradené pre dvoch vopred nahlásených darcov. „Nesmierne radi privítame každého záujemcu. Je však potrebné povedať, že darovanie krvnej plazmy sa môže opakovať aj každé dva týždne, a preto by sme boli radi, keby sa k nám pridali záujemcovia, ktorí budú vopred počítať s častejšou frekvenciu návštevy nášho oddelenia,“ uvádza primár transfúziologického oddelenia levočskej nemocnice MUDr. Rastislav Osif.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu