Rýchlosť na diaľniciach sa môže zvýšiť o 20 kilometrov za hodinu. Novinkou je aj jednodňová diaľničná známka


Foto: Rýchlosť na diaľniciach sa môže zvýšiť o 20 kilometrov za hodinu. Novinkou je aj jednodňová diaľničná známka Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok je otvorený kroku, ktorý začiatkom roka zaviedli aj naši českí susedia. Tamojší prezident Petr Pavel ešte koncom minulého roka prijal novelu zákona, ktorá umožňuje zvýšiť povolenú rýchlosť na diaľnici z pôvodných 130 kilometrov za hodinu na 150 kilometrov za hodinu. Týka sa to však len niektorých diaľničných úsekov. 

Prvým úsekom s povolenou rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu sa má v Českej republike stať juhočeská časť diaľnice D3. Zvýšenie maximálnej rýchlosti o 20 kilometrov za hodinu by malo vstúpiť do platnosti do konca tohto roka, informuje portál TopSpeed.sk.

Zdá sa, že tento krok zaujal aj rezort vnútra na Slovensku. „Viem si predstaviť, že by sme na diaľnici na niektorých úsekoch zvýšili povolenú rýchlosť, aby sme nastavovali plynulosť cestnej premávky,“ povedal Matúš Šutaj Eštok. Momentálne u nás stále platí maximálna rýchlosť 130 kilometrov za hodinu.


Minister vnútra tvrdí, že jeho absolútnou prioritou je bezpečnosť na cestách a znižovanie počtu fatálnych nehôd. „Pre mňa nie je podstatné, aby policajti vyberali čo najviac pokút, ale aby tí vodiči cítili nejakú zodpovednosť.”

V rámci bezpečnosti na cestách Eštok spomenul aj projekt predného brzdového svetla, respektíve svetlo zelenej farby namontované v prednej časti auta, ktorý by mohol pomôcť najmä chodcom pri prechode cez priechody, ale aj cyklistom či ostatným účastníkom cestnej premávky.


Tento projekt by podľa neho mohol byť vzorom pre ostatné európske krajiny. „Určite by som chcel ísť touto cestou, aby sme prijímali všetky opatrenia na zníženie počtu dopravných nehôd, a teda zároveň znížili počet úmrtí na cestách,“ uzavrel minister vnútra.

Schválili jednodňovú diaľničnú známku

Ministerstvo dopravy SR chystá zmeny aj v otázke diaľničných známok. Vláda v stredu 20. marca s pripomienkou schválila novelu zákona o diaľničnej známke, ktorú rezort predložil s účinnosťou od 1. júla 2024.

K 365-dňovej (60 eur), 30-dňovej (17 eur) a 10-dňovej (12 eur) diaľničnej známke by po novom mala pribudnúť aj známka platná jeden kalendárny deň. Ak si kúpite jednodňovú známku ráno, platiť vám bude do polnoci toho istého dňa. Navrhovaná cena tejto známky je 5,40 eura.

Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na jeden kalendárny rok, pretože podľa ministerstva dopravy nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Rovnako ako ostatné známky, aj jednodňová bude výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu