Rodinná firma „Giraltovce na pare“ v Železníku napreduje


Výroba knedlí v Železníku

Foto: Rodinná firma „Giraltovce na pare“ v Železníku napreduje
Foto: Archív Karol Krupa

V obci Železník pri Giraltovciach nájdete rodinnú výrobňu, kde pečú kvalitné knedle a buchty. Karol Krupa (38) sa tam presídlil z rodných Giraltoviec. Prevádzka funguje už dva a pol roka a Giraltovčan verí, že ešte dlho bude.

Karol Krupa rozbehol svoje podnikanie s manželkou Dankou v časoch nepriaznivej situácie, v období, keď pandémia sťažovala podnikateľom podmienky a mnohí boli nútení svoje podniky zatvárať. Bolo to tak i v jeho prípade.

„Bol som kuchár v prešovskom penzióne, ktorý zatvorili a ja som zrazu zostal bez práce, a tým pádom i bez príjmu. S manželkou, ktorá v tom čase tiež pracovala v inej reštaurácii, sme sa rozhodli, že to vyskúšame sami a investujeme do svojho,“ spomína na svoje začiatky Karol, ktorého kamaráti volajú Kajo.

Povedali si, že hoci sú im blízke i stravovacie zariadenia, nebudú riskovať a lepšie je skúsiť sa presadiť v pekárenskom sektore. „Rozhodli sme sa spustiť výrobňu knedlí a buchiet, keďže sme verili tomu, že obchody stále prežijú. Prevádzku sme otvorili v mojom rodnom meste, v Giraltovciach.“ Začali zháňať odberateľov, aby bol dobrý odbyt a mohli uživiť rodinu.

Náročné začiatky

Najviac financií muselo ísť nielen do prevádzky, ktorú spustili v budove, kde boli kedysi potraviny či pizzeria. Investovať museli aj do strojov, čo nebolo vôbec jednoduché, nakoľko sa im jeden z nich ešte na začiatku podnikania pokazil. Jeden taký stroj stojí aj 5-tisíc eur.

Strana 1/4 Ďalej »


Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie v Prešovskom kraji