Rodinná firma „Giraltovce na pare“ v Železníku napreduje


Foto: Rodinná firma „Giraltovce na pare“ v Železníku napreduje Foto: Archív Karol Krupa

V obci Železník pri Giraltovciach nájdete rodinnú výrobňu, kde pečú kvalitné knedle a buchty. Karol Krupa (38) sa tam presídlil z rodných Giraltoviec. Prevádzka funguje už dva a pol roka a Giraltovčan verí, že ešte dlho bude.

Karol Krupa rozbehol svoje podnikanie s manželkou Dankou v časoch nepriaznivej situácie, v období, keď pandémia sťažovala podnikateľom podmienky a mnohí boli nútení svoje podniky zatvárať. Bolo to tak i v jeho prípade.

„Bol som kuchár v prešovskom penzióne, ktorý zatvorili a ja som zrazu zostal bez práce, a tým pádom i bez príjmu. S manželkou, ktorá v tom čase tiež pracovala v inej reštaurácii, sme sa rozhodli, že to vyskúšame sami a investujeme do svojho,“ spomína na svoje začiatky Karol, ktorého kamaráti volajú Kajo.

Povedali si, že hoci sú im blízke i stravovacie zariadenia, nebudú riskovať a lepšie je skúsiť sa presadiť v pekárenskom sektore. „Rozhodli sme sa spustiť výrobňu knedlí a buchiet, keďže sme verili tomu, že obchody stále prežijú. Prevádzku sme otvorili v mojom rodnom meste, v Giraltovciach.“ Začali zháňať odberateľov, aby bol dobrý odbyt a mohli uživiť rodinu.

Náročné začiatky

Najviac financií muselo ísť nielen do prevádzky, ktorú spustili v budove, kde boli kedysi potraviny či pizzeria. Investovať museli aj do strojov, čo nebolo vôbec jednoduché, nakoľko sa im jeden z nich ešte na začiatku podnikania pokazil. Jeden taký stroj stojí aj 5-tisíc eur.

„Vtedy sme museli v podniku i nocovať, aby sme to všetko stíhali do rána vyrobiť,“ smeje sa. Okrem toho nebolo jednoduché vybaviť všetky úradné záležitosti, ktoré boli potrebné na spustenie nového podniku. „Človek je v časoch podnikania na Slovensku občas zúfalý, a máte pocit, že ste na pokraji síl. Hlavne ak nefunguje splatnosť faktúr, no potom príde nový deň a nová vzpruha, a opäť sa postavíte na nohy a fungujete ďalej,“ tvrdí Karol.

Musí pokračovať bez manželky

V začiatkoch im so všetkým pomáhal starší Dankin syn a aj ich švagriná, jej sestra. Postupne nabrali nové posily, dnes Karolovi pomáha 5 pracovníkov vrátane šoféra. Žiaľ, o najlepšiu celoživotnú spolupracovníčku, svoju manželku vo veku 38 rokov, nečakane prišiel v októbri minulého roka. Náhle ochorela a zanechala po sebe prázdnotu. Bolo to v čase, keď  z Giraltoviec presídlili výrobu do Železníka.

„Ťažko sa mi o tom hovorí, spôsobila nám obrovskú stratu, no musíme ísť ďalej. Je to ťažké, ale museli sme sa naučiť fungovať,“ vraví vdovec so slzami v očiach. „Okrem toho sme mali i slabší odbyt, poklesla výroba. Nielenže sa nám ťažko bez nej pracovalo, ale Danka bola najlepšia. Také buchty a knedle, aké sme mali predtým, sme sa museli učiť robiť dlho. Vedela ich najlepšie zo všetkých a chvíľu trvalo, kým som sa naučil robiť ich podobne. Samozrejme, máte rovnaký recept aj ingrediencie, ale bez najlepšieho pekára išlo všetko ťažšie,“ priznáva.

Ohlasy a podpora okolia je obrovská, ale po smrti jeho ženy sa zhoršilo. Snaží sa byť oporou synom, ktorým by to chcel zanechať, ale aj svojim kolegom a pracovníkom, aby im bol vždy dobrým a chápajúcim nadriadeným.


Sú otvorení každej novej spolupráci

Konkurenciu ostatným okolitým pekárenským firmám nerobili, skôr si radi od ostaných poradili a išli si svojou cestou. „Neliezol som iným spoločnostiam do kapusty a zháňal som si svojich vlastných odberateľov, iste by som neoslovoval tých istých. Podarilo sa a rozbiehame sa, rozširujeme postupne aj výrobu,“ teší sa Kajo.

Zrazu dodávali svoje výrobky do Komfosu, Domäska, Milk Agra či Vijofelu. Ľudia ich začali spoznávať. Distribuujú ich do okolia, poznajú ich v mestách Prešov, Košice, Medzilaborce, Poprad, Vranov či Michalovce, ak i ďalšie okolité mestá na východe krajiny.

Okrem toho si ich objednávajú aj reštaurácie, kolektívy i jednotlivci na akékoľvek podujatia. Zdôraznil, že objednané výrobky na podujatia pripravujú hodinu pred tým, aby boli vždy čerstvé, čo je pre nich veľmi dôležité. Sú precízni a dbajú na každý detail. Karol však túži posunúť sa ešte ďalej.

„Chcel by som sa dostať nielen do nášho regiónu, kde nás už poznajú, čo som rád a snažíme sa svojich zákazníkov si udržať, ale bol by som rád, ak by nás mohlo spoznať a naše výrobky ochutnať celé Slovensko. Pracujeme na tom, aby sme sa dostali aj do ďalších väčších reťazcov. Sme vďační za každú spoluprácu a podporu, ktorá nás posúva vpred,“ tvrdí výrobca kysnutých produktov Giraltovce na pare.

Karol veľakrát pomáha aj v rámci sponzoringu, dobrú spoluprácu má aj so školami, ako napríklad v Marhani pri Bardejove, kde býva. Bolo to počas detských akcií, ale aj v škole v prírode. „Rád v tomto pomôžem, ak sa dá a podporím tých, kde je to potrebné. Taktiež som veľakrát chcel pomôcť seniorom, ktorí si nemôžu prísť kúpiť tovar, tak som im ich odviezol do dediny,“ prezradil. „Aj mne v živote veľakrát iní pomohli a pomáhajú, aspoň takto to môžem oplatiť, a bez tej pomoci by som sa tiež nezaobišiel,“ tvrdí.

V malom Železníku pečú samé „veľké“ dobroty

Ich produkty nájdete v Železníku 68, kde funguje výrobňa aj predaj. V ponuke majú kvalitné parené knedle, buchty, východomoravské koláče, ale nájdete u nich aj záviny, makovníky, pizzovníky či škoricovníky. Cez veľkú noc nechýbali napríklad vo výrobe i mazance a vianočky. Rozšírili tiež výber príchutí do parených buchiet, ponúkajú i slivkové, marhuľové, jahodové a kakaové.

V súčasnosti okrem tradičných výrobkov pripravujú plnené bagety – šunkové i debrecínske. Denne vyprodukujú okolo sedemsto výrobkov. Do budúcna sa ešte snažia viac zviditeľniť a spropagovať. Ak však ochutnáte ich výrobky, budú sa predávať „sami“. Touto cestou chce poďakovať svojmu tímu, bez ktorého by to nešlo.

„Ďakujem v prvom rade manželke Danke, ktorej posielam odkaz do neba,“ povedal dojímavo. „A ďakujem Ondrejovi, Marekovi, Marcele, Mirovi a Silvii. Okrem toho nesmiem zabudnúť na pána Staviarskeho, ktorý mi od začiatku pomáhal s podnikaním, Michalovi Hornému a Lucke Ščavnickej, ale aj všetkým svojim kamarátom,“ dodáva vďačne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu