František Oľha plánuje stiahnuť bod o hazarde z programu zastupiteľstva. Chce sa o tom rozprávať s Prešovčanmi


Foto: František Oľha plánuje stiahnuť bod o hazarde z programu zastupiteľstva. Chce sa o tom rozprávať s Prešovčanmi Foto: Facebook/Fero Oľha - primátor mesta Prešov, pexels.com

Hazard je v Prešove stále aktuálnou témou, aj keď momentálne na území mesta platí všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz herní a kasín. Platí od 27. januára 2021, petíciu vtedy podpísalo viac ako 17-tisíc obyvateľov Prešova. Ide o najpočetnejšiu petíciu občanov v histórii mesta. 

Aktuálne však prebiehajú snahy o úpravu tohto všeobecne záväzného nariadenia, mesto by rado zmenilo podmienky. Ako informuje denník SME, chce tak nájsť chýbajúce finančné zdroje, ktoré by do mestskej pokladne dostali od prevádzkovateľov tejto zábavy. 

Primátor chce diskutovať s obyvateľmi

Proti nápadu navrátiť hazard do mesta je časť mestských poslancov, ktorí ho rázne odmietajú. Primátor je názoru, že ak nechcú komunikovať poslanci, chce o tom diskutovať s obyvateľmi. Plánuje spustiť stretnutia, na ktorých sa obyvateľov na hazard priamo opýta. 


Na stredajšom zasadnutí (24. apríla) mal byť jeden bod programu venovaný aj návrhu všeobecne záväzného nariadenia o zákaze umiestnenia herní na území Prešova, ale nebude. Ako uvádza denník SME, primátor František Oľha plánuje tento bod stiahnuť práve preto, že to chce odkomunikovať s obyvateľmi. 

V pondelok 22. apríla zvolali tlačový brífing poslanci KDH, ktorí nesúhlasia s hazardom. „Odmietame tlaky lobistov, ktorých cieľom nie je peniaze rozdávať, ale získavať. Pod rúškom plnenia chýbajúce rozpočtu mesta či podpory sociálnych projektov chcú naďalej svoje miliónové zisky na úkor ľudského zdravia,“ uviedol predseda KDH a predseda PSK Milan Majerský. 

Primátor Prešova informoval, že v mestskej kase chýbajú peniaze a práve prevádzka herní by mohol byť jeden z krokov, kde by získavali financie. Podľa neho úpravou VZN by získali väčšiu kontrolu nad týmito prevádzkami. Ako uvádza denník SME, mestu aktuálne chýba 10 miliónov eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu