Viac ako 40 mladých programátorov tvorilo aplikácie v oblasti dopravy a zefektívnenia samosprávy


Foto: Viac ako 40 mladých programátorov tvorilo aplikácie v oblasti dopravy a zefektívnenia samosprávy
Galéria: 11 fotiek
Foto: Mesto Prešov

Počas 1. Šarišského hackathonu v Prešove mladí programátori hľadali vhodné riešenia pre samosprávu. Od 18. do 20. mája sa metropola Šariša stala prvou samosprávou, ktorá usporiadala hackathon na svojich mestských otvorených dátach. Mladí programátori a vývojári pomocou nich tvorili aplikácie, ktoré pomôžu nielen Prešovčanom, ale aj návštevníkom mesta.

Som jednoznačne za pokračovanie tejto akcie, pretože ide o možnosti, ktoré dáva mesto Prešov mladým ľuďom a verím, že sa ich oveľa viac prihlási v budúcom roku.  Nejde totiž o formálnu akciu, ide o reálne zjednodušenie života občanov v našom meste,“ uviedla primátorka Prešova, Andrea Turčanová.

Do trojdenného programovacieho maratónu sa prihlásilo viac ako 40 programátorov, vzniklo 11 aplikácií, čo je podľa špecialistov z tejto oblasti prínos. Najviac nápadov sa týkalo dopravy, ale aj zefektívnenia samosprávy.

„Tento víkend bol explóziou nápadov a invencie mladých ľudí, ktorí chcú niečo urobiť pre toto mesto. S účastníkmi ostávame v kontakte a všetky tieto prezentácie a aplikácie budú postupne zverejnené na mestskej stránke, kde si ich môže verejnosť pozrieť,“ povedala Mariana Hurná, koordinátorka IT mesta Prešov.


Spoločnosť Unicorns System ocenila mladých programátorov, ktorí vyvíjali aplikáciu PO Pod Lupou. „Ide o aplikáciu, ktorá zisťuje všetky faktúry, ktoré mesto Prešov uzatvorilo. S pekným grafickým prostredím sa dá pozrieť, kam tečú peniaze. Cieľom bolo dať do povedomia spravovanie peňazí, a aby sa dala sledovať aj transparentnosť,“ povedal jeden z tvorcov.

Cenu spoločnosti Here získali mladí programátori s aplikáciou Eperiessiunum, ktorá pomôže užívateľom lepšie a zábavnou formou spoznať mesto Prešov. „Pracovali sme na aplikácii, kde by sa užívateľ mohol stať dobrodruhom, ktorý by objavoval krásy, pamiatky a históriu Prešova. Snažil by sa prejsť celé mesto a dostával by postupne úlohy, kam by sa mal dostať spolu so zaujímavými informáciami o pamiatkách,“ povedal za svoj tím Samuel Farkaš.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Prešov