V Prešove otvorili zariadenie pre dospelých autistov. Klientom budú poskytovať nadštandardné služby


Foto: V Prešove otvorili zariadenie pre dospelých autistov. Klientom budú poskytovať nadštandardné služby
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Prestavbou župného Centra sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove vzniklo špecializované zariadenie pre dospelých ľudí s autizmom. Kapacita novootvoreného zariadenia je 20 klientov.

„Postará sa tu o nich tím sociálnych pracovníkov z ďalšieho župného centra sociálnych služieb - zo Slnečného domu a ambulantnou formou im bude poskytovať sociálne aj nadštandardné služby ako fyzioterapiu, animoterapiu či prostredníctvom multisenzorickej miestnosti snoezelen,“ informuje na sociálnej sieti Facebook župan Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Samospráva do špecializovaného zariadenia investovala viac ako 334-tisíc eur. Ako uvádza Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej internetovej stránke, myšlienka vytvoriť špecializované zariadenie pre ľudí s autizmom vznikla pred dvomi rokmi. Rekonštrukcia prebiehala od augusta 2022 do apríla 2023, do prevádzky bolo uvedené v utorok 25. apríla. 


„Otvorením zariadenia pre dospelých autistov pokrývame aj túto kategóriu zdravotne znevýhodnených, ktorá v našom kraji absentovala, podporujeme ich samostatnosť, sebestačnosť a nezávislosť. Na Volgogradskej ulici sme týmto ľuďom s poruchou autistického spektra vytvorili naozaj čo najlepšie podmienky, ktoré spĺňajú všetky potrebné štandardy, ale najmä ich špecifické požiadavky,“ dodáva Milan Majerský.

Cieľom zariadenia je aktivizovať a rozvíjať ľudí s autizmom, ktorí potrebujú odbornú pomoc pri začlenení sa do spoločnosti. Zariadenie je určené pre klientov s ukončenou povinnou školskou dochádzkou, poprípade praktickou školou alebo iným typom školy.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu