V súťaži o titul Dedina roka 2023 zabojujú aj Benkovce a Jakubova Voľa. Víťaza spoznáme koncom augusta


Foto: V súťaži o titul Dedina roka 2023 zabojujú aj Benkovce a Jakubova Voľa. Víťaza spoznáme koncom augusta Foto: Dedina roka

V tomto roku odštartoval už 12. ročník súťaže Dedina roka. Predstaví sa tu 12 slovenských dedín, medzi nimi aj obce Benkovce a Jakubova Voľa z Prešovského kraja. Názov víťaznej dediny bude známy koncom augusta a rozhodne o ňom odborná porota.

Laureát získa finančné a vecné dary a zároveň bude reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny. Okrem spomínaných dedín Prešovského kraja o titul zabojujú aj dediny Bzince pod Javorinou, Čičmany, Čierne, Gajary, Korňa, Necpaly, Rakovo, Spišské Tomášovce, Vinosady a Veľké Ripňany.

Na Slovensku súťaž prebieha od roku 2001, vyhlasuje ju Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia. Ide o špecifický priestor na prezentáciu slovenských dedín, ktoré sa snažia zveľadovať prostredie obce, ale zaujímajú sa aj o rozvoj tradícií a kultúry. 

Samotná prezentácia obcí v území bude prebiehať od mája do júna, pričom je dôležité zostaviť originálny, zaujímavý a inšpiratívny program. Súčasťou prezentácie by mali byť úspechy, či výnimočnosť danej obce v oblasti kultúry, tvorivosti obyvateľov, tradícii, hospodárenia, starostlivosti o životné prostredie, budovania spoluprác komunít i nadväzovanie partnerstiev,“ informuje projekt Dedina roka na webovej stránke






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu