Zmluva na pokračovanie prešovského obchvatu je podpísaná, dokončenie očakávajú v roku 2027


Foto: Zmluva na pokračovanie prešovského obchvatu je podpísaná, dokončenie očakávajú v roku 2027
Galéria: 6 fotiek
Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti vo štvrtok 29. júna podpísali zmluvu na pokračovanie výstavby druhej etapy úseku R4 Prešov – severný obchvat. Zhotoviteľom projektu je konzorcium na čele so spoločnosťou Eurovia SK, pričom ide o výhercu verejnej súťaže s cenovou ponukou viac ako 337 miliónov eur.

Rýchlostná cesta R4 je súčasťou dopravnej siete Európskej únie, koridoru Via Carpatia. Stavba by mala byť financovaná zo štátneho rozpočtu a čiastočne z európskeho programu Nástroj na prepájanie Európy (CEF). Podľa zmluvy má byť výstavba ukončená v roku 2027. Pokračovanie severného obchvatu bude mať dĺžku 10,2 kilometra. 



Neskôr bude vybudovaný tunel Okruhliak, ktorý by mal mať dĺžku 1,8 kilometra. Postavených bude aj 12 mostov, dokopy budú mať približne 1,7 kilometra. Očakáva sa tiež realizácia mimoúrovňovej križovatky – Kapušany. Nebudú chýbať ani protihlukové steny, na mieste by ich malo pribudnúť až šesť so súhrnnou dĺžkou 1,5 kilometra. 

Účelom stavby je prepojenie diaľnice D1 s rýchlostnou cestou R4 Kapušany – Giraltovce. Úsek odľahčí mesto Prešov od dopravy, najmä od tej tranzitnej. Analýzy ukazujú, že úsek R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa odbremení mesto od zhruba 12 500 áut denne v roku spustenia do prevádzky a o 14-tisíc áut denne v dlhodobom horizonte. Spolu s prvou etapou, ktorú čoskoro spustíme do prevádzky, ušetrí motoristom do 10 minút,“ informuje Národná diaľničná spoločnosť na webovej stránke




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu