Enviropolícia zastavila pre nízky vek podozrivých trestné stíhanie v prípade požiaru v TANAP-e


Foto: Enviropolícia zastavila pre nízky vek podozrivých trestné stíhanie v prípade požiaru v TANAP-e Foto: Prezídium Policajného zboru

Enviropolícia zastavila trestné stíhanie maloletých osôb, ktoré boli podozrivé zo založenia požiaru v Tatranskom národnom parku v marci tohto roka. Dôvodom je nízky vek osôb, pre ktorý nie sú trestne zodpovedné. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, spôsobený požiar poškodil chránený biotop národného významu.

Zasiahnutá lokalita sa nachádza v druhom stupni ochrany prírody a krajiny, pričom časť zasahuje aj do chráneného územia Prírodná rezervácia Kút, kde platí tretí a štvrtý stupeň ochrany. Na ploche viac ako 15,7 hektára vzniklo šesť ohnísk požiaru.


Podľa informácií polície požiar vznikol v suchom trávnatom poraste medzi obcami Huncovce a Stráne pod Tatrami v kežmarskom okrese, odkiaľ sa nekontrolovateľne rozšíril do neďalekého lesného porastu a na dreviny mimo lesa.


Oheň poškodil podmáčané lúky horských a podhorských oblastí, mezofilné pasienky a spásané lúky, psiarkové aluviálne lúky, ako aj chránené druhy rastlín, a ohrozil chránené druhy živočíchov. 

„Požiar ďalej poškodil približne 121 metrov kubických borovice lesnej, 11 metrov kubických smreka obyčajného a sedem metrov kubických brezy bielej, čo je spolu približne 139 metrov kubických poškodenej drevnej hmoty,“ doplnila Denisa Bárdyová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu