Tipy na výlety v Prešovskom kraji: Vyberte si z pestrej ponuky a užite si posledné letné dni


Foto: Tipy na výlety v Prešovskom kraji: Vyberte si z pestrej ponuky a užite si posledné letné dni
Galéria: 15 fotiek

V posledných dňoch sa počasie opäť umúdrilo, čo praje predovšetkým rodičom s deťmi, ktoré ešte majú prázdniny. Preto sme si pre vás pripravili článok s niekoľkými tipmi na výlety v Prešovskom kraji. Veríme, že si medzi nimi vyberiete to svoje a využijete posledné letné dni naplno.

Vodopád Skok 

Vodopád sa nachádza v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách, ide o nenáročnú túru zvládnuteľnú aj s menšími deťmi. Vedie ku nemu turistický chodník, ktorý je otvorený celoročne. Trasa začína pri železničnej stanici na Štrbskom plese a ďalej chodník stúpa pozvoľne.

Samotný vodopád má výšku 25 metrov a voda z neho steká po skalnom prahu z nadmorskej výšky 1 800 metrov. Počas letných mesiacov je možné vystúpiť až k Plesu nad Skokom. 

Botanická záhrada - Expozícia tatranskej prírody 

V prípade, že chcete obdivovať tatranskú flóru bez toho, aby ste zdolávali vysoké kopce, odporúčame vám navštíviť botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici. Tá sa nachádza nedaľeko hlavnej budovy Múzea Tatranského národného parku.

Plocha botanickej záhrady sa rozprestiera na troch hektároch, kde sa nachádzajú najrozmanitejšie rastliny, a to všetko priamo pod holým nebom. Botanická záhrada je otvorená len počas sezóny iba štyri mesiace. 

Informácie o vstupnom a otváracie hodiny môžete nájsť na webovej stránke botanickej záhrady prostredníctvom odkazu TU.

Kežmarský hrad 

Tento hrad je nazývaný aj Kežmarský mestský hrad. Ide o jediný úplne zachovaný hrad na Spiši. Nachádza sa pod Zámockým kopcom, presnejšie v okrajovej časti historického centra. Gotický zámok vznikol na mieste kláštora na prelome 14. a 15. storočia a následne prešiel viacerými prestavbami barokového a renesančného charakteru.

Aktuálne si tu môžete pozrieť stále expozície, portéty, historické vozidlá a zbierky, ktoré dokumentujú vývoj mesta Kežmarok a jeho okolia. Medzi stálymi expozíciami nájdete aj expozíciu zbraní, streleckého spolku, lekárstva a mnohé ďalšie expozície. V hradnom areáli sa nachádza aj Múzeum bytovej kultúry. Ten dokumentuje vývoj nábytku v 17. až 20. storočí.

Celá prehliadka trvá 80 minút a môžete ju absolvovať len so sprievodcom. Na hrade sa počas roka organizujú aj rôzne zaujímavé podujatia a výstavy. Viac informácií o hrade, vstupnom a otváracích hodinách môžete nájsť na webovej stránke prostredníctvom odkazu TU.


Múzeum ukrajinskej kultúry

Múzeum sa nachádza vo Svidníku, konkrétne v lokalite Kochanovský breh a je pobočkou Slovenského národného múzea. Nachádza sa tu viacero expozícií, pričom najznámejšou a stálou expozíciou je Skanzen ukrajinskej dediny, kde môžete vidieť tradičné obydlia, hospodárske stavby a nástroje.

Návštevníci si môžu pozrieť furmánsku krčmu, kováčsku vyhňu, jednoduché zrubové domčeky, ale aj bohatšie usadlosti z 19. storočia. Zaujímavosťou je gréckokatolícky Chrám sv. Paraskevy z roku 1766. 


Skanzen je pre záujemcov prístupný celoročne. Viac informácií o ňom, ale aj o vstupnom a otváracích hodinách nájdete na webovej stránke múzea prostredníctvom odkazu TU

Chodník korunami stromov 

Tento známy chodník nájdete v Bachledovej doline, jeho súčasťou sú tiež informačné tabule. Z nich sa dozviete množstvo informácií o faune, flóre a životoch v miestnych lesoch.Trasa, ktorá vás prevedie pestrým lesom, má viac ako 600 metrov. Chodník korunami stromov má nad zemou maximálnu výšku 24 metrov, taktiež vás očarí aj výhľad z veže vysokej 32 metrov, pričom budete môcť pozorovať Belianske Tatry, Pieniny a Zamagurie.

Počas cesty po chodníku môžete zastaviť na dvoch adrenalínových zastávkach. V týchto častiach si vyskúšate aj udržanie rovnováhy v priehľade. Na vrchole je dostupný aj 67-metrový suchý tobogán, pomocou ktorého budete naspäť dole za pár sekúnd.

Informácie o vstupnom a otváracie hodiny nájdete na webovej stránke prostredníctvom odkazu TU.

Červený Kláštor 

Ide o národnú kultúrnu pamiatku v obci Červený Kláštor, zároveň je to najväčšia a najvýznamnejšia pamiatka v správe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. Kláštor bol od 14. do 16. storočia kurtizánskym, v 18. storočí sa z neho stal kamaldulský kláštor, neskôr bol vypálený a napadnutý.

V súčasnej dobe je komplexne rekonštruovaný a v objektoch je zriadené múzem prístupné verejnosti. V ňom sa môžete oboznámiť so životom kartuziánskych a kamaldulských mníchov.

Informácie o vstupnom a otváracie hodiny nájdete na webovej stránke múzea prostredníctvom odkazu TU.









Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu