Záchranári HZS mali náročnú sobotu: Pomáhali Poliakovi, ktorého zasiahli skaly a dostali aj falošné hlásenie


Foto: Záchranári HZS mali náročnú sobotu: Pomáhali Poliakovi, ktorého zasiahli skaly a dostali aj falošné hlásenie Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 9. septembra bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre poľského horolezca, ktorého v oblasti pravého Puškaša vo Vysokých Tatrách zasiahli padajúce skaly, tie mu spôsobili zlomeninu nohy a poranenie hlavy. 

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu. Tá na palubu prevzala dvoch záchranárov zo Starého Smokovca a spoločne leteli na miesto tejto nešťastnej udalosti. 

Lekárku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby so záchranárom pri medzipristátí vysadili na Skalnatom plese. Posádka vrtuľníka s druhým záchranárom postupne evakuovala poraneného horolezca s jeho spolulezcom. 

Zraneného horolezca si po medzipristátí na Skalnatom plese prevzala do starostlivosti lekárka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a následne bol pacient letecky transportovaný do nemocnice v Poprade,“ informuje Horská záchranná služba na webovej stránke


V rovnaký deň v popoludňajších hodinách bolo horským záchranárom od neznámeho svedka nahlásené zrútenie paraglajdistu v obci Nová Lesná, konkrétne v oblasti lyžiarskeho vleku Kontrička. 

Horská záchranná služba na miesto ihneď vyslala psovoda so záchranným psom a záchranára na elektrobicykli. Súbežne s nimi bola na miesto nehody poslaná aj posádka Hasičského a záchranného zboru Starý Smokovec a piloti špeciálnych pátracích dronov.

Krátko po príchode záchranárov na miesto bolo zistené, že objekt, ktorý svedok videl nebol padák paraglajdistu, ale väčší héliový balón. Po podrobnom prieskume miesta, záchranári zistili, že sa nejedná o zrútenie paraglidistu ani inú leteckú nehodu a záchranná činnosť bola preto ukončená,“ dopĺňajú horskí záchranári. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu