Horskí záchranári majú za sebou náročný víkend. Pomohli poľským turistom aj 14-ročnému chlapcovi


Foto: Horskí záchranári majú za sebou náročný víkend. Pomohli poľským turistom aj 14-ročnému chlapcovi Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 16. septembra popoludní boli horskí záchranári požiadaní o pomoc z Chaty pri Zelenom plese. Išlo o 43-ročnú poľskú turistku, tá si v tejto oblasti spôsobila úraz kolena. Záchranári prišli na miesto a ženu ihneď ošetrili, následne jej zranenú končatinu zafixovali a terénnym vozidlom ju transportovali na Bielu vodu, odkiaľ už pokračovala samostatne. 

O niečo neskôr prišla nová žiadosť o pomoc, tentokrát z Bilíkovej chaty, na ktorej sa nachádzal Slovák s rezným poranením predkolenia. Tesne pred ukončením výjazdu bola Horská záchranná služba (HZS) požiadaná o pomoc pre ďalšiu poľskú turistku nachádzajúcu sa na Chate pod Rysmi. Žena si pádom spôsobila tržné poranenie hlavy.

O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Banskej Bystrice, keďže posádka leteckých záchranárov z Popradu zasahovala v tom čase pri dopravnej nehode,“ informuje Horská záchranná služba na webovej stránke

Ďalšiu žiadosť o pomoc záchranári zaznamenali prostredníctvom aplikácie Horskej záchrannej služby. Kontaktovala ich matka 14-ročného slovenského turistu, ktorý si v oblasti Šalviového prameňa spôsobil úraz kolena. 


Po ošetrení horskými záchranármi bol chlapec terénnym vozidlom Horskej záchrannej služby transportovaný na Bielu vodu, odkiaľ na žiadosť rodičov a po poučení pokračoval v ich sprievode na ďalšie ošetrenie,“ dopĺňajú horskí záchranári. 

V rovnakom čase potrebovala pomoc slovenská turistka, ktorá sa s tržným poranením hlavy nachádzala pri Jamskom plese. Pomoc v tom čase potreboval aj slovenský turista s úrazom členka, ten sa nachádzal v Hoteli Popradské pleso. K Jamskému plesu bola vyslaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Banskej Bystrice a na Popradskom plese pomáhali horskí záchranári. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu