FOTO: Prešovský severný obchvat slávnostne otvorili, zároveň sa odštartovala aj výstavba druhej etapy


FOTO: Prešovský severný obchvat slávnostne otvorili, zároveň sa odštartovala aj výstavba druhej etapy
Galéria: 17 fotiek

V pondelok 25. septembra Národná diaľničná spoločnosť slávnostne otvorila rýchlostnú cestu R4 v úseku severného obchvatu Prešova. Týmto krokom sa tak prepojila diaľnica D1 a rýchlostná cesta R4 Kapušany až Giraltovce, čo by malo odľahčiť dopravu v Prešove. Diaľničná spoločnosť sľubuje, že obchvat odbremení mesto o 15-tisíc vozidiel denne a vodičom môže ušetriť 10 minút cesty.

O realizáciu sa postarala stavebná spoločnosť Váhostav-SK, a. s. spolu s TuCon, a. s. Cena výstavby obchvatu vyšla z pôvodných 143 miliónov eur na približne 148 miliónov. Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimíra Jacka dôvodom zvýšenia sú investície, ktoré vznikli počas výstavby.

Obchádzka Prešova sa bude týkať najmä vodičov smerujúcich do Sabinova, Lipian či Starej Ľubovne. Motoristi z týchto obcí už nebudú musieť zachádzať do Prešova, ale po odbočení z D1 či už z Košíc alebo Popradu sa dostanú na R4. Novovybudovaný úsek je dlhý viac ako štyri kilometre, zahŕňa 155 stavebných objektov vrátane deviatich mostov a vyše kilometrového tunela Bikoš. 

Národná diaľničná spoločnosť ho označila za najsuchší tunel na Slovensku, pretože má nízky prítok podzemných vôd, čo bolo výhodou pri razení, výstavbe a aj prevádzke tunela. Ide o prvý tunel s LED svietidlami. Na technickej budove pri tuneli Bikoš nájdete aj zelenú strechu, ktorá je vôbec prvá v rámci našej diaľničnej siete. Pomáha predĺžiť životnosť budovy a ochrániť ju pred klimatickými zmenami. 

Ako informovala Národná diaľničná spoločnosť prejazd áut cez obchvat bol spustený v pondelok 25. septembra o 17:00 hod. Zároveň všetkých motoristov upozorňujú, že úsek je spoplatnený, čiže na prejazd si treba zakúpiť elektronickú diaľničnú známku.



Otvorenie obchvatu s Borisom Kollárom

Slávnostného otvorenia prvej etapy severného obchvatu sa zúčastnili predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár, minister dopravy Pavol Lančarič, primátor mesta Prešov František Oľha, podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Jozef Kanuščák, vedenie národnej diaľničnej spoločnosti a stavebných firiem a rovnako aj predstavitelia miestnych cirkví.  

“Bolo to super náročné dielo, 4,3 kilometre diaľnice a niečo viac ako kilometer tunela. Takmer kilometer mosta a preložka potoka v rozsahu jedného kilometra. Bolo tam veľa individuálnych riešení, ktoré sme museli vymyslieť priamo pre tento projekt,” opísal výstavbu generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav - SK Jiří Skuhra.

Okrem prestrihnutia pásky od nového obchvatu a poďakovania všetkým zúčastneným na jeho výstavbe, hlavní hostia poklepali aj na stavebný kameň druhej etapy severného obchvatu, čím odštartovali jeho realizáciu. Druhá časť bude pokračovať od novootvoreného úseku až do Kapušian, kde sa napojí na existujúcu cestu I. triedy I/18. 

„Pre nás je veľmi dôležité, aby pokračovala kontinuita. Je potrebné, aby sme cez Pp Pprojekt zadali jednému zhotoviteľovi výstavbu celkovej cesty Via Carpatia, aby dobehol ten sklz, ktorý Slovensko má, a aby sme o 4 roky to vedeli celé otvoriť,“ dodal k odštartovaniu stavby druhej etapy severného obchvatu Prešov predseda národnej rady Boris Kollár. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu