FOTO: Pred 50 rokmi objavili jaskyňu Javorinka. Piatok v Spišskej Belej patril jaskyniarom


FOTO: Pred 50 rokmi objavili jaskyňu Javorinka. Piatok v Spišskej Belej patril jaskyniarom
Galéria: 4 fotky
Foto: Mesto Spišská Belá

V piatok 22. septembra sa na námestí v Spišskej Belej uskutočnil jaskyniarsky večer, ktorý bol zorganizovaný pri príležitosti 50. výročia objavenia jaskyne Javorinka. Podujatie pre širokú verejnosť zorganizovali členovia Jaskyniarskej skupiny Spišská Belá.

Tento špeciálny večer sa začal príhovorom Ľubomíra Plučinského, ktorý je predsedom jaskyniarskej skupiny. Návštevníci si mohli neskôr vypočuť príbehy z objavovania jaskýň, ale aj rôzne historické míľniky jaskyniarov. 

V spolupráci s Horskou záchrannou službou ďalej nasledovali jedinečné ukážky jaskynnej záchrany. Pohyb v jaskynnom prostredí je často veľmi stiesnený a v prípade úrazu je transport pacienta z jaskyne problematický. Časť spomedzi jaskyniarov je preto školená, aby v prípade potreby vedeli pomôcť,“ informuje mesto Spišská Belá na webovej stránke

V rámci podujatia mohli účastníci sledovať aj simulovaný transport osoby zostrojenou lanovkou v nosidlách až na zvonicu, ktorá sa nachádza na námestí. Následne bolo na programe premietanie filmu s názvom 50 rokov v jaskyni Javorinka.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu