FOTO: Počas Štedrého dňa bude v rámci vlakovej dopravy pracovať tisíc zamestnancov


FOTO: Počas Štedrého dňa bude v rámci vlakovej dopravy pracovať tisíc zamestnancov
Galéria: 6 fotiek
Foto: Železničná spoločnosť Slovensko

Počas Štedrého večera bude v rámci Železničnej spoločnosti Slovensko pracovať tisíc zamestnancov. Ide o rušňovodičov, dispečerov, strojmajstrov, posunovačov, výhybkárov, točniarov, vlakvedúcich, pokladníkov, zamestnancov kontaktného centra či pracovníkov údržby. V priemere až stotisíc ľudí denne cestuje za svojimi rodinami, blízkymi a priateľmi počas sviatočných dní.

„Cestujúci vďaka vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko môžu aj 24. decembra cestovať do stoviek staníc a zastávok od Kútov až po Čiernu nad Tisou. Počas celého Štedrého dňa i štedrej noci bude v službe viac ako tisíc zamestnancov železníc, ktorým ďakujeme za ich obetavú prácu,” vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Peter Helexa.

Dispečerov vždy trápi zimné počasie

Rušňovodiči bez ohľadu na sviatok najazdia niekoľko stotisíc kilometrov, či už rýchlikom, vlakom InterCity alebo osobným vlakom. Na celkový chod spojov dohliadajú zase dispečeri. Ich najväčším želaním na Štedrý deň je najmä pokojné počasie, pretože sneh, vietor alebo ľad vedia zamestnancom narobiť starosti.

Je síce pravda, že Vianoce posledné roky bývajú bez chumelíc a hádam to vyjde aj tento rok, ale musíme sa aj tak mať na pozore. Stačí totiž málo a situácia v prevádzke sa nám môže rýchlo zmeniť. S kolegami urobíme všetko preto, aby vlaky prišli do svojich staníc načas, a aby sme tak mohli všetkých cestujúcich bezpečne prepraviť k svojim rodinám a k vianočnému stromčeku,“ uviedol jeden z dispečerov Marek Rácek.


Vlakvedúci si zvyknú spraviť štedrú večeru aj vo vlaku

Cestujúcich na ich cestách vlakom budú aj počas Vianoc sprevádzať vlakvedúci. Podľa Miroslava Čvirka, ktorý robí túto prácu, počas Štedrého dňa sú ľudia milší. Jemu osobne sa páči, ako si s každým výpravcom vždy zavinšujú príjemné Vianoce a pokračujú v ceste.

„Niekedy, keď sme boli vo vlaku dvaja vlakvedúci, spravili sme si v obratovej stanici štedrovečernú večeru a bolo to príjemné,“ priblížil nám jeho spomienky na prácu počas minuloročných sviatkov vlakvedúci železničnej spoločnosti Miroslav Čvirk. Tradičnú kapustnicu či varené víno si môžu počas cestovania vychutnať aj cestujúci. Tieto vianočné pochúťky im zabezpečí personál spoločnosti Wagon Slovakia Košice

Ako informovala železničná spoločnosť Slovensko, cez sviatky ostanú otvorené aj osobné pokladnice a nepretržite budú k dispozícii aj pracovníci kontaktného centra. Tí budú radiť svojim zákazníkom či odpovedať na ich otázky prichádzajúce na telefónne číslo 18 188 alebo +421 24 48 58 188, na e-mail info@slovakrail.sk alebo prostredníctvom live chatu. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu