V levočskej nemocnici darovali v minulom roku vyše 880 litrov krvi. Vo februári zaznamenala nemocnica nový rekord


Foto: V levočskej nemocnici darovali v minulom roku vyše 880 litrov krvi. Vo februári zaznamenala nemocnica nový rekord Foto: pixabay.com

Darovať krv do levočskej nemocnice prišlo v minulom roku 1 964 ľudí. Dokopy darovali 883 800 mililitrov krvi, čo je o 229 500 mililitrov viac ako v roku 2022. Nemocnica tiež zaznamenala nový rekord. 

Ako informovala Nemocnica AGEL Levoča na oficiálnej internetovej stránke, v mesiaci február prišlo darovať krv 283 ľudí, čo je najviac v histórii fungovania transfúziologického oddelenia levočskej nemocnice.  

„Je to taký náš malý minuloročný  paradox, keďže február je mesiacom s najnižším počtom dní,“ uviedla sestra transfúziologického oddelenia Andrea Marcinková s tým, že naopak, najmenší počet darcov krvi mali počas dovolenkového obdobia, pričom v mesiaci júl darovalo krv 103 ľudí.

Prevahu medzi darcami mali v minulom roku muži, ktorí tvoria 63 percent z celkového počtu darcov. Nemocnica vidí možnú príčinu v rôznej časovej frekvencii darovania krvi, keďže muži môžu darovať krv každé tri mesiace a ženy až každé štyri mesiace. 

Počet darcov rastie 

„V minulom roku sme zaevidovali o 397 darcov krvi viac ako v roku 2022. V porovnaní s rokom 2021, v ktorom sme sa pasovali s pandémiou Covid-19, evidujeme nárast počtu darcov krvi o 601,“ priblížil primár transfúziologického oddelenia MUDr. Rastislav Osif s tým, že z celkového počtu darcov krvi bolo vyradených 141, čo predstavuje 6,7 percent zo všetkých evidovaných darcov v roku 2023.  


Nárast zaregistrovali aj v počte prvodarcov. Na takúto formu pomoci sa ich odhodlalo 258, čo predstavuje 12 percent z celkového počtu evidovaných darcov v minulom roku.

„Je to až o 84 prvodarcov viac ako v roku 2022, za čo sme nesmierne vďační. Najviac odvážlivcov prišlo vo februári, a to 59, čo je až 22,8 percent z celkového počtu prvodarcov v roku 2023,“ doplnil MUDr. Rastislav Osif.

Darovať krv môžete každý utorok a štvrtok od 7:00 hod. na transfúziologickom oddelení levočskej nemocnice. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu