Ako časté sú pohlavné choroby na Slovensku? A je ochorenie dôkazom nevery? Primár gynekológie vyvracia fámy


Foto: Ako časté sú pohlavné choroby na Slovensku? A je ochorenie dôkazom nevery? Primár gynekológie vyvracia fámy Foto: Nemocnica AGEL Levice

Sexuálne prenosné choroby sú na Slovensku ešte aj dnes tabuizovanou témou do takej miery, že ich mnohí zvyknú zatajovať. Neliečené ochorenia však môžu spôsobiť vážne následky, medzi ktorými je neplodnosť, komplikácie v tehotenstve, ale v krajných prípadoch aj trvalé následky či smrť. Na najčastejšie otázky preto v podcaste Zdravé reči od Union Poisťovňa odpovedal gynekológ z Nemocnice AGEL Levice Gabriel Mančík.

Na Slovensku dominuje HPV vírus, tie vzácnejšie diagnózy sú najnebezpečnejšie

Mančík pôsobí v levickej nemocnici ako námestník pre zdravotnú starostlivosť, a zároveň primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Podľa jeho slov sa sexuálne prenosné ochorenia tu aj v iných nemocniciach vyskytujú hojne. Medzi najčastejšie patria najmä HPV vírus, kvapavka, chlamídie, hepatitída typu B či genitálny herpes. Menej časté, ale o to vážnejšie sú vírus HIV a syfilis. 

Niektoré príznaky sú si podobné

Príznaky sú, pochopiteľne, individuálne u jednotlivých diagnóz. Existuje však niekoľko symptómov, ktoré sú viac menej spoločné pre všetky pohlavne prenosné choroby. Medzi týmito spomenul levický primár pálenie v pošve alebo v podbrušku, vyrážky v oblasti genitálií, krvácanie alebo bolesť pri styku a bolesť pri močení. 

Niektoré ochorenia sprevádzajú viac špecifické príznaky. Pomerne široko rozšírená kvapavka sa prejavuje teplotou a horúčkou, okrem toho ju možno najspoľahlivejšie určiť podľa hnisavého výtoku z močovej trubice. Trichomoniáza, najčastejšia pohlavná choroba na svete, spôsobuje najmä charakteristický rybí zápach a nepríjemný výtok. Dnes už, našťastie, veľmi vzácny syfilis sprevádza v začiatkoch tvrdý vred a výrastky na genitáliách. 

Ochorenie HIV sa naopak prakticky vo všetkých prípadov dá určiť len na základe laboratórneho rozboru, pričom pacient si ho roky nemusí vôbec všimnúť. Medzi pohlavne prenosné choroby patrí aj hepatitida typu B, ktorá sa vyznačuje zvláštnou inkubačnou dobou od 4 týždňov do 6 mesiacov. Diagnostika je komplikovaná aj v prípade nakazenia sa HPV vírusom - aj tie najnebezpečnejšie formy môžu byť v určitých prípadoch úplne bezpríznakové. 


Je pohlavné ochorenie vždy dôkazom nevery? Možno sa nakaziť na verejnom WC? 

Už z názvu tejto kategórie ochorení jasne vyplýva, akým spôsobom sa najčastejšie prenášajú. Ako primár Mančík sám povedal, často sa stretáva s otázkou, či existujú aj iné spôsoby prenosu. „Okrem sexuálneho styku sa vyskytujú prípady, kedy sa pacienti nakazili po styku s krvou, niekedy aj slinami či výlučkami nakazeného,“ vysvetlil gynekológ. Existuje riziko prenosu baktérií napríklad pri zdieľaní žiletky či zubnej kefky. Napriek tomu je podľa levického odborníka v drvivej väčšine prípadov za prenos zodpovedný pohlavný styk. 

Dá sa teda nakazenie pohlavnou chorobou v partnerskom vzťahu považovať za dôkaz nevery? Z pohľadu lekára ide, pochopiteľne, o náročnú otázku, keďže nechce zasahovať do vzťahov pacientiek a pacientov. Ako odpoveď si preto položil rečnícku otázku: „Ako veľmi pravdepodobné je iné vysvetlenie?

Levický primár sa tiež často stretáva s otázkou, či je možné nakaziť sa pohlavnou chorobou aj na miestach, ako sú verejné toalety. „Je to možné iba v teoretickej rovine, v podstate to považujem za vylúčené,“ vyjadril sa odborník. 

Liečba a prevencia

Gynekológ predovšetkým zdôrazňuje, že v prípade podozrenia na pohlavnú chorobu treba zabudnúť na hanbu a zájsť za odborníkom. Pri včasnom určení diagnózy a nasadení správnej liečby sa možno vyhnúť následkom, ktoré inak hrozia. V prípade závažných ochorení, ako je syfilis, HIV, ale aj kvapavka, má doktor dokonca povinnosť nahlásiť prípad na Úrad verejného zdravotníctva. 

A aká je podľa lekára najúčinnejšia prevencia? Nič nové. „Sexuálny styk s prezervatívom a len s dôveryhodnou osobou, nestriedanie sexuálnych partnerov. V opačnom prípade aspoň pravidelné testovanie,“ zhrnul odborník


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu