Prešovská župa chce zvýšiť odolnosť miest a obcí pred povodňami, vstúpila do medzinárodného projektu


Foto: Prešovská župa chce zvýšiť odolnosť miest a obcí pred povodňami, vstúpila do medzinárodného projektu Foto: pexels.com

Prešovský samosprávny kraj chce riešiť opakujúce sa povodne na svojom území. Uplynulý rok vstúpil do medzinárodného projektu Flopres, zameriava sa v ňom na prevenciu a predpovedanie bleskových povodní prostredníctvom sledovania rizikových lokalít. 

Na stretnutí, ktoré sa konalo 7. februára, priblížili zástupcovia dotknutých obcí a odborníci zo zapojených regiónov jeho koncepciu a konkrétne tiež riešenia problematiky opakujúcich sa povodňových stavov. Zároveň poukázali na dôležitosť zvyšovania povedomia verejnosti o povodňovej ochrane.

„Flopres umožní na pilotných povodniach PSK (a na poľskej strane) vybudovať komplexný systém pre podporu manažmentu povodňových rizík a tiež varovanie pred bleskovými povodňami. Konkrétne pôjde o expertný systém založený na WEB GIS technológii. Fungovať bude na základe monitorovania údajov cez senzory osadené v rizikových lokalitách a následnom spracúvaní získaných priestorových údajov za účelom tvorby analýzy hydrologických procesov,“ uvádza prešovská župa.


Vytvorí sa webový prehliadač, ktorý následne poskytne interaktívne modelovanie, kvantifikáciu a zobrazovanie vplyvu navrhnutých opatrení. Umožní tiež sledovať extrémne hydrometeorologické scenáre, zmeny využívania povodí na krajinu a ľudské aktivity v nej.

Projekt rieši aj situáciu v povodiach, kde nie je možné celkom zabrániť bleskovým povodniam. V tomto prípade sa zameriava na predpovedný, resp. varovný systém.  Vznikne na integrácii meteorologickej predpovede, IoT snímačov a metód hydrologického modelovania. Uvádza to PSK na internetovej stránke.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu