Storočnica Vihorlatskej knižnice, kurzy 3D tlače aj návšteva z Taiwanu. Knižnice PSK pripravujú bohatý program


Foto: Storočnica Vihorlatskej knižnice, kurzy 3D tlače aj návšteva z Taiwanu. Knižnice PSK pripravujú bohatý program Foto: Prešovský samosprávny kraj

Knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) chystajú pre svojich návštevníkov bohatý program. Zahŕňa literárne festivaly, čitateľské súťaže, prácu s 3D tlačiarňou, besedy aj odborné prednášky. Informovalo o tom oddelenie komunikácie Prešovského samosprávneho kraja. 

Ako uviedla vedúca odboru kultúry PSK Emília Antolíková, jednou zo stálych priorít knižníc PSK je vytvárať moderné knižnice rodinného typu, tzv. viacfunkčné zariadenie, ktoré budú plniť funkciu spoločenských väzieb a skvalitňovať a rozvíjať služby pre verejnosť.

„V roku 2024 chcú knižnice koncepčne pracovať na aktivitách podporujúcich rodiny a zameriavať sa hlavne na detskú čitateľskú gramotnosť a tiež na zvyšovanie digitálnej gramotnosti čitateľov, prioritne seniorov,“ priblížila Emília Antolíková.

Digi tábor pre deti a vzdelávacie kurzy pre seniorov

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove počas tohto roka pripraví pre návštevníkov festival detskej literatúry Zvedavé čítanie, ako aj medzinárodný literárny festival Prešov číta rád. V rámci podujatia Mesiac autorského čítania zavítajú do priestorov knižnice autori z Taiwanu.  

V Podtatranskej knižnici v Poprade sa budú môcť deti zúčastniť jarného Digi tábora, ktorý je zameraný na podporu digitálnej gramotnosti a odštartuje v pondelok 26. februára. Konať sa tiež bude 8. ročník festivalu detskej literatúry S knihou ma baví svet, letný Literárny tábor pre deti, októbrové Dni poézie Pavla Hudáka a festival českej literatúry K susedovi bližšie.

Okresná knižnica D. Gutgesela v Bardejove ponúkne záujemcom semináre o svetovej literatúre, vzdelávacie kurzy pre seniorov, prezentačno-vzdelávacie aktivity pre deti a mládež Objav (um)enie, ako aj literárny festival pre deti a 5. ročník kultúrno-spoločenského podujatia rusínskej národnostnej menšiny Môj jazyk, moje korene.

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou zorganizuje literárny festival pre Rómov pod názvom RomLIT. Návštevníkov čakajú Knižné medové dni, počas ktorých budú prebiehať workshopy s včelármi, ilustrátorské workshopy a literárne workshopy s autormi detských kníh zameraných na včeliu tematiku. Nebudú chýbať ani letný čitateľský tábor pre deti MRKni či Piatky pre matky.

Kurzy 3D tlače aj základov programovania

„Do Literárnej obývačky pozve už tento rok Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni, kde sa uskutočnia besedy so spisovateľmi a vzdelávacie aktivity pre širokú verejnosť. Deti a študentov zaujmú najmä literárne workshopy pod názvom Múzovačky,“ informovala prešovská župa.


Knižnica J. Henkela v Levoči ponúkne deťom od 10 rokov, študentom, dospelým aj seniorom kurzy 3D tlače a modelovania a kurzy základov programovania v rámci podujatia Moderná knižnica. Uskutočnia sa tiež autorské večery so spisovateľmi a stretnutia s umelcami.

Na november je naplánovaná beseda na tému spoločenských a politických zmien v bývalom Československu, ktorá bude spojená s prezentáciou fotografií Petra Župníka z Prahy z rokov 1988 a 1989.

Vihorlatská knižnica v Humennom oslávi 100 rokov

Vihorlatská knižnica v Humennom pripravuje podujatia a aktivity na podporu Humenného ako Mesta kultúry 2024, ako aj podujatia pri príležitosti storočnice, ktorú knižnica tento rok oslávi.  

Súčasťou tohtoročného programu knižnice budú vzdelávacie podujatie Viem, rozumiem pre študentov a seniorov, utorkové letné čítania, ktoré sa uskutočnia na nádvorí knižnice, multižánrový festival Literatúra v exile či dvojdňový literárny festival zameraný na scifi a fantasy. 

Podduklianská knižnica vo Svidníku chystá autorské besedy, stretnutia so spisovateľmi a hudobníkmi, ako aj rôzne vzdelávacie aktivity. V júni bude knižnica organizovať podujatia Okrúhly stôl s ukrajinskými spisovateľmi a Leto s knihou.

Knižnice, ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj, sa aj tento rok zapoja do celoslovenských a medzinárodných iniciatív, akými sú napríklad Prečítané leto, Noc s Andersenom či Noc literatúry. Celú ponuku podujatí jednotlivých knižníc si možno pozrieť na ich webových stránkach a sociálnych sieťach. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu