Kežmarská nemocnica využíva prenosný RTG prístroj. Vyšetriť pacientov tak môžu aj mimo oddelenia


Foto: Kežmarská nemocnica využíva prenosný RTG prístroj. Vyšetriť pacientov tak môžu aj mimo oddelenia Foto: Agel SK

Röntgenové vyšetrenie je v kežmarskej nemocnici dostupnejšie aj pre pacientov na umelej pľúcnej ventilácii či na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Vyhotoviť röntgenové snímky je možné aj mimo röntgenového pracoviska vďaka mobilnému RTG prístroju. Informovala o tom hovorkyňa Agel SK Eva Peterová. 

„Hlavnou výhodou prenosných RTG prístrojov je práve ich mobilnosť. Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby boli jednoducho premiestniteľné z miesta na miesto. Efektívne tak vieme vykonávať RTG snímky v rámci nemocnice tam, kde to je práve potrebné a nevyhnutné,“ uviedol vedúci rádiologický technik Nemocnice DR. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Marián Ksiažek. 

Ako ďalej doplnil, mobilný RTG prístroj sa využíva v prípade, že pacienta nie je možné priviesť do RTG vyšetrovne alebo je to príliš komplikované. Najčastejšie slúži na vyšetrenie pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, na JIS interného oddelenia a JIS novorodeneckého oddelenia. V prípade potreby je tak možné vyšetriť aj novorodencov v inkubátore.  


„Moderné RTG prístroje disponujú pokročilými technológiami. Minimalizujú dávku žiarenia, ktorej je vystavený pacient a obsluhujúci personál. Kežmarská nemocnica využila prenosný RTG prístroj v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti už na viacerých vyššie spomenutých oddeleniach,“ priblížila Eva Peterová.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu