Od pondelka štartuje Týždeň slovenských knižníc. V Prešovskom kraji vás čaká bohatý program


Foto: Od pondelka štartuje Týždeň slovenských knižníc. V Prešovskom kraji vás čaká bohatý program Foto: Prešovský samosprávny kraj

Od pondelka 4. marca sa začína Týždeň slovenských knižníc (TSK), ktorý píše už svoj 25. ročník. V Prešovskom kraji sa do podujatia s bohatým programom zameraným na podporu čítania aktívne zapája všetkých osem regionálnych knižníc Prešovského samosprávneho kraja. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

Už v pondelok spustí Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove novinku – službu audioknihy, ktorá bude spoplatnená sumou 1,50 eur za jednu audioknihu. Prostredníctvom online katalógu si budú môcť používatelia vybrať na počúvanie z ponuky viac než 360 titulov. Pre stredné školy knižnica pripravila besedu s textárom Martinom Sarvašom, pre predškolákov súťaž Rozprávky už čítam sám a pre dospelé publikum Workshopy kritického myslenia s Pavlom Lackom. Počas aktuálneho TSK sa do knižnice vráti aj festival Zvedavé čítanie.

„Martin Sarvaš so svojou rockovou poéziou vystúpi i v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove. Žiaci ZŠ tu budú môcť absolvovať prezentačno-vzdelávacie aktivity a scénické čítanie s hudobníkom P. Reviľákom a bábkoherečkou V. Sedlákovou. Na spoločné stretnutie sa môžu tešiť slovenskí turisti a na koncert v podaní ZUŠ rodičia a starí rodičia jej žiakov.  Knižnica ponúkne tiež výstavu autorských diel Jozefa Feča zameranú na holokaust Rómov,“ uvádza prešovská župa.

Vihorlatská knižnica v Humennom začne TSK Literárnym večerom. Najmenších čitateľov pozýva na počúvanie rozprávky Kde žijú divé zvery a starších na besedu Rocková poézia na cestách. V piatok 8. marca vyhodnotia výtvarnú súťaž 100-ročná knižnica a o deň neskôr v spolupráci s jazykovou školou E.D.O. priblíži deťom svet angličtiny.

Nové ročníky súťaže Komiksiáda a Čítačka s písačkou spustí počas Týždňa slovenských knižníc Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Zároveň ocení Kráľa detských čitateľov a prinesie službu audioknihy. Čitateľov zavedie do podmorského sveta v rámci literárneho workshopu Veľryba Gréta v podaní spisovateľky A. Gregušovej. S divadlom Kaukliar im predstaví vlka, ktorý vypadol z knihy. Pripravený má aj tvorivý, historický či literárno-hudobný workshop, ako aj jarnú burzu kníh.



Besedy, tvorivé dielne, medzigeneračné stretnutia aj čítanie príbehov ponúkne Podtatranská knižnica v Poprade. Jej hosťami počas TSK 2024 budú Martin Sarvaš, Martin Krystýnek a Pavol Svetoň. Počas tvorivých dielní budú návštevníci vypaľovať do dreva a deti so starými rodičmi vyhotovovať svoje podobizne. Mozgovňa pre všetkých ponúkne pamäťové aktivity, hry a cvičenia. Knižnica zároveň ocení svojich najlepších čitateľov za rok 2023.

V Knižnici Jána Henkela v Levoči sa predstavia vydavateľka a autorka detských kníh Lenka Šingovská, spisovateľka Zuzana Brossmannová aj textár Martin Sarvaš. Mladší čitatelia si zmerajú sily v spoločenských hrách a vedomostnom kvíze. Tí starší sa môžu tešiť na rusko-ukrajinsko-slovenské stretnutie aj aktivitu Komu niet knihy, tomu niet pomoci. Počas nej čitateľa knižnicou prevedie vybratá knihovníčka a navrhne mu vhodné knihy na čítanie.

  Na zážitkové čítanie, kreatívne tvorenie, súťaže a čitateľský maratón stavila tento rok Podduklianska knižnica vo Svidníku. Za čitateľov knižnice bude slávnostne pasovať prvákov, cez Klub spoločenských hier prevedie deti Dobšinského rozprávkami, návštevníkov bibliobusu preverí vo vedomostnej súťaži Dokáž, že si sčítaný! Producent a manažér skupiny Tublatanka im priblíži tvorbu rockových textov. 

Aktuálny Týždeň slovenských knižníc otvorí Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni čitateľskou súťažou pre najmenších, pričom sa môžu tešiť aj na zážitkové čítanie. Starším sú určené workshopy tvorby japonskej poézie haiku s Matúšom Nižňanským či programovania m-botov a microbitov, swap kníh, ako aj besedy o cestovaní a tvorbe textov. Seniori si digitálne zručnosti overia v kurze Mám to v malíčku a ostatní návštevníci vedomosti preveria v online súťaži Tajomstvo ukryté v knihách.

Prešovský samosprávny kraj o tom informuje na internetovej stránke. Kompletný program podujatí počas Týždňa slovenských knižníc 2024 je k dispozícii na webových portáloch a sociálnych sieťach jednotlivých knižníc Prešovského samosprávneho kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu