Kežmarok zavádza elektronickú evidenciu odpadu. Smetné nádoby budú označené RFID čipmi


Foto: Kežmarok zavádza elektronickú evidenciu odpadu. Smetné nádoby budú označené RFID čipmi Foto: ilustračné/pixabay.com

Kežmarok začína s prípravami na elektronickú evidenciu odpadu. Na základe evidencie bude možné získavať údaje o vyprodukovanom odpade, ako aj monitorovať jeho množstvo. Umožňovať to budú RFID čipy na nádobách. Systém už funguje vo viacerých mestách a obciach na Slovensku.

„V pondelok 25. marca 2024 budú pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta Kežmarok označovať nádoby RFID čipmi na ulici Pradiareň,“ informovalo mesto na sociálnej sieti s tým, že žiada občanov, aby v uvedený dátum nechali vyprázdnené nádoby pred domami. 

Systém zavádza v slovenských samosprávach spoločnosť JRK Slovensko. „Mesto, obec, či zberová spoločnosť získa prehľad o reálnych množstvách produkovaného a vyvážaného odpadu z domácností a subjektov v samospráve. Evidencia umožní odstrániť anonymitu a spravodlivo odmeniť občanov za zodpovedný prístup k odpadu,“ uvádza sa na oficiálnej internetovej stránke spoločnosti JRK Slovensko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu