Hlavná kontrolórka zistila pochybenia pri nákupe luxusného auta pre starostu Jarovníc


Foto: Hlavná kontrolórka zistila pochybenia pri nákupe luxusného auta pre starostu Jarovníc Foto: Facebook/Obec Jarovnice

Hlavná kontrolórka zistila pochybenia ohľadom kúpy luxusného auta pre starostu obce Jarovníc za viac ako 48-tisíc eur. Ako informuje RTVS, samospráve hrozí sankcia. Časť ceny auta nebola krytá v rozpočte. Kúpu kritizovalo aj Transparency International, podľa ktorých si starosta doprial luxus z verejných peňazí. 

Hlavná kontrolórka preverila postup pri kúpe auta a zistila pochybenia. Poslanci napríklad nestanovili maximálnu sumu na auto a nedostali na schválenie zmluvu o kúpe. Podľa kontrolórky obce Evy Harsághy bolo najzávažnejším pochybením, že iba časť kúpy auta bola zahrnutá do rozpočtu v roku 2023.


Proti kúpe mal byť podľa RTVS jediný poslanec. „Išlo o hotovú vec hodenú na stôl a odsúhlasili ju poslanci,“ uviedol poslanec Obecného zastupiteľstva v Jarovniciach Marek Pešta. Výsledky kontroly má poslať hlavná kontrolórka ministerstvu financií, to môže dať obci pokutu.

„Nevidím v tom závažné pochybenie, takže vyjadríme sa potom, keď to dáme na pravú mieru,“ vyjadril sa starosta Florián Giňa. A ako dodáva RTVS, rozvojový manažér obce Jarovnice Michal Šľachta uviedol, že počkajú na odpoveď ministerstva financií a podľa toho sa prispôsobia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu