FOTO: Svidnícky muzikant Jozef Kopča osvieži hrou na ústnej harmonike letné akcie


FOTO: Svidnícky muzikant Jozef Kopča osvieži hrou na ústnej harmonike letné akcie
Galéria: 7 fotiek
Foto: Archív Jozef Kopča, úprava redakcie

Talentovaný mladík zo Svidníka Jožko Kopča (23) hráva na veľkých pódiách so známymi umelcami. Doprevádza ich hrou na ústnej harmonike, ktorou sa preslávil už v detstve. Počas leta ho uvidíte na viacerých koncertoch a festivaloch.

Svidníčan Jozef Kopča je mladý začínajúci, no už teraz veľmi úspešný muzikantský talent. Študuje na Konzervatóriu v Košiciach. Hoci inklinoval k hre na viacerých hudobných nástrojoch, jeden si od detstva mimoriadne obľúbil. Najprv sa hre na ústnej harmonike venoval len tak, z voľnej chvíle, časom sa tento hudobný nástroj stal pre neho vášňou. V súčasnosti sa hre na ústnej harmonike venuje i profesionálne. Zaujímali sme sa o jeho prvý kontakt s týmto netypickým, i keď vo folklóre obľúbeným hudobným nástrojom.

„Bolo to úplne nečakané, intuitívne rozhodnutie, že si kúpim svoj ďalší nástroj – ústnu harmoniku, čím som si chcel len rozšíriť svoje portfólium hudobných nástrojov. Keďže ústna harmonika nepatrí k akademickým nástrojom, nebolo možné sa zdokonaľovať v hre pod dohľadom hudobného pedagóga. Takže zdokonaľovaniu v hre na ústnej harmonike som sa venoval úplne sám,“ vrátil sa vo svojich spomienkach do obdobia, keď mal zhruba desať rokov. Vie hrať aj na saxofón, drumbľu a pastierske píšťalky.

Jeho technika je podľa odborníkov osobitá

V minulosti ako mladší žiak účinkoval v súťažiach a prehliadkach ako Slávik Slovenska, Giraltovský Hudák, Makovická Struna, Vidiečanova Habovka, Piesne môjho rodu a iné. „Bolo to ešte, keď som teda navštevoval základnú umeleckú školu. Po skončení konzervatória som sa však už vydal vlastnou cestou,“ prezradil Jožko. Komerčným mainstreamovým smerom v rámci televíznych súťaží sa zatiaľ uberať nechcel.

Hre na harmonike venoval dlhé hodiny, do folklórnych skladieb si nahrával vlastné harmonikové sóla. Venoval sa interpretácii ľudových piesní a postupne mu prirodzene aj prichádzali ponuky na spoluprácu. Prostredníctvom zverejňovania svojich hudobných videí na internete si ho začali čoraz viac všímať i poprední umelci.

„Moja technika hry na ústnej harmonike je podľa názoru viacerých dlhoročných predstaviteľov hudobného folklóru na východe Slovenska výrazne osobitá. Do svojej štýlovej hry som zaradil výrazné melodické behy, ozdoby, cifry, ktoré pri hre na ústnu harmoniku neboli zaužívané a tradované. Dovolím si tvrdiť, že v tomto smere som začal uplatňovať inovatívné techniky v danej hre, pomocou ktorých som tento nástroj vyzdvihol na vyššiu úroveň vo folklórnych skladbách,“ priznal. Aj vďaka tomu výrazne rozbieha kariéru.

Spolupracuje s viacerými významnými osobnosťami

Netají sa tým, že jeho muzikantským vzorom je skvelý muzikant a primáš raslavickej ĽH Stano Baláž, s ktorým mal už nejednu možnosť si zahrať. „Môj prvý kontakt s ním bol na krajskom kole súťaže Slávik Slovenska, kde v tom čase pôsobil ako člen odbornej poroty. Do jeho povedomia som sa výraznejšie dostal vďaka sociálnym sieťam, kde som uverejňoval svoje harmonikové folklórne covery a svojou osobitou hrou som ho zaujal.“

Prvý návrh spoločnej hudobnej spolupráce bol iniciovaný práve Stanom Balážom. „Tento návrh na nahrávku harmonikového partu sa však netýkal folklóru. Jednalo sa o nahrávku coveru od Beatles. Spolupracujeme príležitostne aj pri nahrávaní skladieb na CD nosiče. I do budúcna sme tomu obaja otvorení aj v rámci na ďalších hudobných projektov.“ Mal možnosť spolupracovať s viacerými poprednými umelcami a nielen v rámci folklóru.


Okrem ĽH Stana Baláža to boli napr. FSK Raslavičan, Kandráčovci, FS Makovica, ĽH Fogáš, Marianna Železná, Tomáš Oravec, Miro Jaroš, Maria Mačošková, Orchester ľudových nástrojov Júliusa Selčana a ďalší. V rámci turné mal možnosť si zahrať so známou folklórnou sólistkou Mariannou Železnou.

„Nesmierne ma to potešilo, keďže Marianna patrí medzi k popredným interpretkám hudobného folklóru.“ V najbližšej budúcnosti sa črtá i jeho ďalšia možnosť spolupráce s obľúbeným detským interpretom Mirošom Jarošom, s ktorým už účinkoval v klipe Na tom našom dvore. Malo by ísť o hosťovanie na koncerte počas hudobného festivalu, o ktorom ešte nechce dopredu veľa prezrádzať.

S ktorým z týchto umelcov sa mu spolupracovalo najlepšie? Každá jedna spolupráca v ňom vraj zachovala príjemnú spomienku a skúsenosť. „Len ťažko vyjadriť jednoznačnú odpoveď. Každá z nich bola charakteristicky niečím iná. Každý umelec bol niečím jedinečný, výnimočný a typický.“

Hosť Kandráčových koncertov

V súčasnosti má dlhodobú hudobnú spoluprácu so skupinou Kandráčovci. „Došlo k nej úplne prirodzenou formou, keď ma Ondrej Kandráč telefonicky kontaktoval s návrhom na moje hosťovanie v ich novoročnom turné s názvom „Novoroční Kandráčovci“. Táto ponuka zo strany Ondreja Kandráča ma veľmi zaujala a potešila. Snažili sme sa zladiť naše spoločné hudobné predstavy. Cieľom celého tohto hudobného projektu bolo predostrieť fanúšikom niečo nové, inovatívne, čo doposiaľ nemali možnosť vidieť na doterajších koncertoch Kandráčovcov.“

Doposiaľ spolu odohrali koncerty v Prešove, Košiciach, Žiline, Lučenci, Ružomberu, Levoči či Bratislave. „Celú túto hudobnú spoluprácu hodnotím veľmi pozitívne a na vysokej profesionálnej úrovni. Líder skupiny Kandráčovci je nielen veľký profesionál, ale aj výrazná osobnosť s veľkým srdcom. Jednoznačne vyžaduje pri hudobných výkonoch vysokú profesionalitu a precíznosť. Kladie dôraz na detaily a na profesionálny výkon všetkých, ktorí participovali na tomto hudobnom projekte. Keďže moje hosťovanie na doterajších koncertoch sa stretlo s veľkým úspechom, či už zo strany ich fanúšikov, ale aj zo strany všetkých členov zoskupenia, prirodzene, sme diskutovali aj o ďalšej našej spoločnej hudobnej spolupráci v blízkej budúcnosti. A práve v týchto dňoch už plánujeme s Kandráčovcami rôzne hudobné vystúpenia s niekoľkými prekvapeniami. Prezradím, že ich letný hudobný projekt ponesie názov Zbojnícke leto.“ Získava si stále nových priaznivcov.

V lete ho uvidíte na viacerých miestach

Jozef je otvorený akejkoľvek ďalšej novej spolupráci. „Črtajú sa mi spolupráce na hosťovanie s viacerými umelcami či hudobnými skupinami. Ale nerád by som o nich z profesionálneho hľadiska dopredu rozprával. Každá spolupráca je pre mňa výzvou, novou skúsenosťou. Keďže sa nám nezadržateľne blíži letná sezóna, pre muzikantov to znamená množstvo akcií, plný kalendár rôznych podujatí. Toto leto bude pre mňa plné folklóru, tradícií a kultúry, ale aj osobných stretnutí s priaznivcami umenia.“

Tvrdí, že hudba bola v jeho živote vždy veľkou prioritou už od útleho detstva. „Taktiež i počas študentských rokov, je preto úplne prirodzené,  že sa hudba stáva nielen mojou vášňou, ale aj mojou profesiou, ktorou by som sa chcel v budúcnosti živiť.“ Nevylučuje, že v budúcnosti sa chce zdokonaliť v hre na ďalších hudobných nástrojoch. Jeho veľkým snom je napríklad hra na husliach. „A práve hudobná spolupráca s Ondrejom Kandráčom, ktorý je vynikajúci huslista, ma v tejto mojej vízii ešte viac umocnila,“ dodáva nadaný mladík Kopča. Podobne i v tomto obdivuje aj huslistu Baláža.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu