Muž sa mal pokúsiť cez internetový portál predať šachovú sadu zo slonoviny. Hrozí mu až osem rokov za mrežami


Foto: Muž sa mal pokúsiť cez internetový portál predať šachovú sadu zo slonoviny. Hrozí mu až osem rokov za mrežami Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Polícia zadržala podozrivého Slováka, ktorý mal obchodovať so slonovinou. Prešovský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. V prípade dokázania viny mu hrozí až osem rokov za mrežami. 

Ako informuje polícia na sociálnej sieti Facebook, minimálne od apríla tohto roku mal muž držať bez povolenia a v rozpore s medzinárodnými a vnútroštátnymi právnymi predpismi šachovú sadu pozostávajúcu z ručne vyrezávaných figúrok bielej a červenej farby. Figúrky boli vyhotovené z najmenej šestnástich exemplárov slonov. 

Muž sa mal následne na to, v rozpore s príslušnými predpismi, pokúsiť šachovú sadu predať cez internetový predajný portál bez toho, aby mal udelenú výnimku zo zákazu komerčných činností. 


„Spoločenská hodnota jedného jedinca slona afrického, resp. slona ázijského, ako exempláru zaradeného do prílohy medzinárodného Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, predstavuje sumu 60-tisíc eur za jeden exemplár,“ uvádza polícia.

Slonovina patrí medzi komodity, ktoré sú predmetom protiprávnych obchodov s exemplármi ohrozených druhov voľne žijúcich zvierat. Celkový rozsah šestnástich kusov exemplárov môže predstavovať približne jeden milión eur. Podozrivý Slovák bol zadržaný, vyšetrovateľ začal v tomto prípade trestné stíhanie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu