Záchranári pátrali po turistovi, ktorý pre búrky zišiel z chodníka. Počas akcie ich zasiahol vedľajsí blesk


Foto: Záchranári pátrali po turistovi, ktorý pre búrky zišiel z chodníka. Počas akcie ich zasiahol vedľajsí blesk
Galéria: 2 fotky
Foto: Horská záchranná služba

V piatok 23. júna popoludní kontaktoval 67-ročný poľský turista tiesňovú linku 112. Muž bol sám na túre a počas búrky zišiel z turistického chodníka, ktorý viedol z chaty pod Rysmi. Podľa popisu, ktorý poskytol záchranárom, uviazol na snehovom poli vo voľnom teréne. 

„Nevedel poskytnúť ani presnejšiu polohu, ani lokalizačné údaje. O technický zásah a vývoz záchranárov bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu. Tej sa podarilo priviezť dvoch záchranárov po Štrbské Pleso, kým sa nespustila ďalšia búrka,“ informuje Horská záchranná služba na internetovej stránke.


Záchranári s posádkou leteckých záchranárov počkali, kým búrka neskončí. Následne boli letecky prepravení ku Žabím plesám a po Poliakovi pátrali pozemne. Celú situáciu im sťažovala búrková činnosť, ktorá sa postupne stupňovala. 

SHMÚ vydal napokon 3. najvyšší stupeň výstrah pred búrkami aj pre danú lokalitu a nasadenie akejkoľvek leteckej techniky nebolo možné ani zo slovenskej ani z poľskej strany,“ uvádza ďalej Horská záchranná služba. 


Na pomoc turistovi odišla aj druhá skupina horských záchranárov a až v podvečerných hodinách, kedy sa búrková situácia trochu upokojila, bola nasadená letecká technika z Popradu. Medzitým vyšla prvá skupina pod stenu zo spodnej strany, druhú skupinu vyviezol vrtuľník pod stenu a do steny. 

„V oblasti naďalej pretrvávali búrky. Počas pozemného presunu jednu z dvojice záchranárov zasiahol vedľajší blesk. Našťastie sa nikomu nič vážnejšie nestalo, a tak mohla záchranná akcia pokračovať,“ opisuje Horská záchranná služba.

Turista bol po nájdení vytiahnutý za pomoci navijaku a transportovaný na heliport do Starého Smokovca, odkiaľ pokračoval samostatne. Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov hôr, aby nepodceňovali poveternostné podmienky, sledovali predpovede počasia a rešpektovali výstrahy vydávané SHMÚ.  





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu