Vďaka dotáciám ministerstva kultúry môže Levoča zrealizovať štyri nové projekty


Foto: Vďaka dotáciám ministerstva kultúry môže Levoča zrealizovať štyri nové projekty Foto: Mesto Levoča

Vďaka výzve Obnovme si svoj dom môže mesto Levoča realizovať nové projekty. Mesto sa pravidelne zapája do výzvy ministerstva kultúry, vďaka ktorej sa už podarilo zachrániť viaceré mestské kultúrne pamiatky. V poslednej výzve bola Levoča úspešná so všetkými štyrmi predloženými projektmi. 

Ministerstvo kultúry tieto projekty finančne podporí dotáciami. Meštiansky dom (Máriássyho dom) na Námestí Majstra Pavla 43 získal dotáciu vo výške 12-tisíc eur. V tejto budove momentálne sídli Galéria mesta Levoča. V dome bude realizovaný reštaurátorský výskum a spracovanie návrhu na reštaurovanie. 

„Budovu v minulosti obývali neprispôsobiví nájomníci, čo sa podpísalo na jej havarijnom stave. Objekt dlhodobo zavĺha. V zlom stave sú kamenné prvky, výtvarné a architektonické detaily, stavebné konštrukcie, omietky v prízemí aj suteréne, opadáva štuková výzdoba,“ uvádza Vladimíra Novotná Čajová z Mestského úradu v Levoči a pripomína, že v havarijnom stave sú aj ďalšie časti budovy. 



Ďalším úspešným projektom je administratívna budova solitér na Námestí Štefana Kluberta. Ide o budovu Župnej sédrie v Levoči. Mesto získalo na tento projekt 27-tisíc eur. Druhá etapa obnovy radnice je ďalším schváleným projektom, vďaka dotácii vo výške 27-tisíc eur prebehnú na radici reštaurátorské práce. 

„Nesprávna obnova v minulosti, vek, degradácia materiálov a povrchová úprava spôsobila poškodenie stropu a dverí. V rámci projektu prebehne reštaurovanie drevených dverí a dreveného trámového stropu,“ informuje vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Babicová. 

Posledným schváleným projektom je projektová dokumentácia meštianskeho domu na Námestí Majstra pavla 28, v ktorom sídli aj Múzeum špeciálneho školstva. Na tento projekt získalo mesto Levoča 15-tisíc eur. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu