Máte dostatok vitamínu D? Absolvujte vyšetrenie a zistite, ako na tom ste


Foto: Máte dostatok vitamínu D? Absolvujte vyšetrenie a zistite, ako na tom ste Foto: AGEL SK, a.s.

Vitamín D poznáme prevažne z obdobia pandémie COVID-19, kedy mnohým ľuďom pomáhal lepšie zvládnuť prejavy tohto ochorenia. Ide o slnečný vitamín, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti, delenie buniek a celkové fungovanie imunitného systému. Každý ľudský organizmus si ho vie vyprodukovať sám, ak slnečné lúče dopadajú priamo na ľudskú kožu. 

Aktívnu formu vitamínu D3 si človek v našich zemepisných šírkach dokáže vytvoriť iba počas letných mesiacov. K najvyššej produkcii dochádza okolo poludnia, pričom slnečné lúče musia dopadať priamo na kožu, ktorá nie je chránená krémom s ochranným filtrom,“ vysvetľuje vedúca odboru laboratórií AGELLAB Elena Gaboňová.

Vedecké štúdie hovoria, že neexistuje úplne bezpečný spôsob, ako načerpať vitamín D zo slnka bez toho, aby nedošlo k zvýšenému riziku rakoviny kože. Dostatok tohto vitamínu v tele môžeme čerpať aj z potravín, pričom ide najmä o sleď, lososa, treščiu pečeň, huby alebo aj vajíčka. Tento vitamín môžeme získať aj z mliečnych výrobkov, no jeho obsah je v tomto prípade o niečo nižší. 

Po vitamíne D môžete siahnuť aj vo forme výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí medzi 1 000 až 4 000 IU. Pokiaľ telo nedostane dostatok vitamínu D, je možné spozorovať rôznorodé prejavy. Od bolestí svalov a slabnutia kostí, až po zápal či artritídu,“ informuje hovorkyňa AGEL SK Martina Pavliková vo vyjadrení. 


V niektorých prípadoch môžeme u seba zaznamenať nedostatok vitamínu D. Na jeho nedostatok môže poukazovať ekzém, problémy s vypadávaním vlasov či depresia. Komplikácie v tele môže spôsobiť aj veľa vitamínu D. V dôsledku toho sa stretávame so zvýšenou hladinou vápnika v krvi, to sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním, dehydratáciou, pričom to môže spôsobiť zníženie kvality kostí, prípadne vznik obličkových kameňov. 

Odpoveď na nevysvetliteľné zdravotné komplikácie je niekedy naozaj jednoduchá. Preto ponúkame vyšetrenie vitamínu D, aby sa pacienti s podozrením na nedostatok či prebytok tohto vitamínu mohli dať jednoducho, pohodlne a za dostupnú cenu otestovať a podľa toho upraviť svoju životosprávu,“ uzatvára Gaboňová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu