FOTO: Z botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici si ľudia odniesli plesnivce, horce aj kosodrevinu


FOTO: Z botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici si ľudia odniesli plesnivce, horce aj kosodrevinu
Galéria: 7 fotiek
Foto: Tatranský národný park

Expozícia Tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici úspešne ukončila ďalšiu sezónu, ktorá trvala od 10. mája. Počas týchto štyroch mesiacov zaznamenali viac ako 13-tisíc návštevníkov, ktorí mohli na ploche 3,2 hektára obdivovať vyše 330 druhov bylín a drevín. 

V porovnaní s vlaňajškom je to síce o niečo menej, ale potešilo nás, že aj napriek miernemu zvýšeniu vstupného záujem o botanickú záhradu výraznejšie neklesol. Hoci počasie nebolo práve ideálne, návštevnosť počas všetkých troch letných mesiacov bola až prekvapivo vyvážená,“ zhodnotila sezónu vedúca Jana Černická zo Správy Tatranského národného parku prostredníctvom webovej stránky

Botanická záhrada je špecifická tým, že si záujemcovia môžu zakúpiť aj vybrané druhy kvetov a drevín. Tento rok medzi žiadanými kraľoval plesnivec alpínsky, ale aj lomikameň metlinatý, skalničník srstnatý, pochybok biely, astra alpínska, horec Clusiov, žltohlav najvyšší i dryádka osemlupienková. Z drevín zaznamenala najväčší úspech borovica horská známa ako kosodrevina.



Hoci ideálny čas na prehliadku botanickej záhrady je hneď po jej otvorení, skrátka neobišli ani tí, ktorí si jej návštevu odložili na poslednú chvíľu. Ešte aj v týchto dňoch svoje hlavičky ukazujú napríklad devätorník veľkokvetý, astra spišská, trávnička alpínska, kurička vápencová, piesočnica brvitá, kľukva močiarna, rosička okrúhlolistá či tučnica obyčajná,“ dopĺňa Tatranský národný park. 

Pracovníci botanickej záhrady v týchto dňoch vykonávajú údržbu, pričom už stihli pozbierať menovky rastlín. V najbližšom období sa pustia do prípravy areálu na prezimovanie. Následne plánujú vypustiť zavlažovací systém, vyčistiť jazierka a vyplieť burinu. Po týchto aktivitách bude vykonaná aj inventúra v zásobnej záhrade a koncom októbra začnú vysievať semienka rastlín, ktoré budú môcť ľudia obdivovať v ďalšej sezóne. 

Dovtedy sa môžu nadšenci tatranskej flóry kochať kvetenou v priestoroch neďalekého Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici, kde v presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne nájdu približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré sa v botanickej záhrade nedajú dopestovať,“ dodáva Tatranský národný park. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu