Za hubami sa môžete vydať aj do botanickej záhrady v Tatrách. Spoznávať ich budete spolu s mykológom


Foto: Za hubami sa môžete vydať aj do botanickej záhrady v Tatrách. Spoznávať ich budete spolu s mykológom Foto: Maroš Peiger

Správa Tatranského národného parku spustila pilotný program, v rámci ktorého môžu návštevníci spolu s mykológom spoznávať huby v areáli botanickej záhrady. Odborný výklad poskytne zaujímavé informácie nielen začiatočníkom, ale aj pokročilejším hubárom.

„Myšlienka hľadania húb na takomto mieste sa môže zdať prinajmenšom netradičná. Vo všeobecnosti si na hubárske prechádzky ľudia vyberajú lúky či rôzne typy lesov, v ktorých rastie najväčšie množstvo húb, obzvlášť tých jedlých. Avšak aj Expozícia tatranskej prírody postupne odkrýva svoje mykologické tajomstvá. A nie je ich málo,“ uviedol mykológ Maroš Peiger. 


Exkurzia je určená pre deti aj dospelých. Návštevníci sa počas exkurzie oboznámia s konkrétnymi druhmi húb, ktorých sa tu vyskytuje podľa údajov mykologického mapovania areálu za posledný rok viac ako 90.  

„Popri ich poznávaní budeme venovať pozornosť aj stromom, s ktorými huby tvoria mykorízu, alebo rastú na ich dreve. Účastníci exkurzie sa tiež dozvedia, akú úlohu majú huby v prírode a prečo by bez nich nemohol fungovať život na našej planéte v takej podobe, v akej ho dnes poznáme,“ priblížil Peiger. 


Z pohľadu húb v expozícii je prelom septembra a októbra najpozoruhodnejší. Aktuálne v nej rastie viacero druhov masliakov, plávok, číroviek či rýdzikov. Napriek vysokému počtu druhov húb nie je možné zaručiť, ktoré z nich návštevníci uvidia.  

„Tvorba plodníc jednotlivých druhov je závislá od počasia – dostatku zrážok a vhodnej teploty. Preto vopred nevieme predvídať, aké huby v akom množstve budú rásť v botanickej záhrade o pár dní či týždňov,“ vysvetlil Maroš Peiger. 

V prípade záujmu o odborný výklad je potrebné objednať sa minimálne tri pracovné dni vopred prostredníctvom e-mailu maros.peiger@tanap.sk. Komentované vstupy sú spoplatnené sumou 30 eur/hodina, pričom nezáleží na počte návštevníkov. Absolvovať ich môžete od pondelka do piatka v čase od 8:00 do 14:00 hod. 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu