Cestujúcich v Prešovskom kraji čakajú od 10. decembra zmeny v autobusovej doprave


Foto: Cestujúcich v Prešovskom kraji čakajú od 10. decembra zmeny v autobusovej doprave Foto: SAD Prešov, a.s.

V Prešovskom kraji dôjde od 10. decembra k zmenám v prímestskej autobusovej doprave, ktoré sa dotknú hlavne trás a spojov s minimálnym využitím. Ako informuje prešovská župa na internetovej stránke, súčasťou je aj systematizácia dopravy formou zavádzania taktových cestovných poriadkov s pravidelnými prestupnými väzbami a pravidelnými odchodmi spojov. 

K zmenám dochádza pre nedostatok finančných zdrojov krajskej samosprávy na krytie dopravných výkonov v prímestskej autobusovej doprave a taktiež pre nedostatočný počet vodičov. Rušenie spojov, trás a zachádzok sa bude týkať spojov s minimálnym využitím, no taktiež dôjde k skvalitneniu koordinácie spojov a efektívnejšiemu využívaniu súbehov viacerých druhov verejnej, najmä vlakovej dopravy.


„Na vybraných linkách dôjde k systematizácii dopravy formou zavedenia taktových cestovných poriadkov s pravidelnými časmi odchodov a pravidelnými prestupnými väzbami. Ako príklady možno uviesť linky Kežmarok – Levoča, Stará Ľubovňa – Spišská Stará Ves, Prešov – Župčany/Kojatice, Prešov – Pušovce/Čelovce alebo prvú fázu taktovej dopravy na linke Svidník – Prešov, ktorá bude v Prešove naviazaná na odchody regionálnych expresov smer Kysak a Košice,“ dodáva Prešovský samosprávny kraj.


Optimalizácia prinesie aj zlučovanie spojov v blízkej časovej polohe a v podobnej trase v prípade, že to kapacita vozidiel dovolí. Namiesto niektorých priamych spojov medzi obcou a spádovým centrom budú taktiež zavádzané prestupné spojenia.

Budú zavedené nové prestupné nadväznosti vlak – autobus, najmä v uzloch Lipany, Stará Ľubovňa a Prešov. Konkrétna podoba autobusových spojov po zmenách je dostupná na www.cp.sk, ako aj na vývesných cestovných poriadkoch na jednotlivých autobusových zastávkach.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu