FOTO: V Múzeu Tatranského národného parku prerobili časť expozície, v centre pozornosti je medvedica s mláďatami


FOTO: V Múzeu Tatranského národného parku prerobili časť expozície, v centre pozornosti je medvedica s mláďatami
Galéria: 8 fotiek
Foto: Tatranský národný park

V Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici prerobili už aj poslednú diorámu. Tak ako ostatné, aj táto vznikla na základe autentického záberu, pričom maľba zachytáva časť Žiarskej doliny s Hrubou kopou a ďalšími vrchmi. Súčasťou diorámy sú exponáty medveďov. Informovala o tom Správa Tatranského národného parku na oficiálnej internetovej stránke

„Návštevníci si môžu obzrieť medvediu mamu s mláďatkom, ktorú z kosodreviny pozoruje statný samec. Celý výjav sledujú aj dvaja pestúni a ďalšie tohtoročné mláďa, čiže dokopy máme v dioráme šesť medveďov,“ priblížila Gabriela Chovancová, zoologička a kurátorka zoologických zbierok Výskumnej stanice a Múzea Tatranského národného parku.

Scénu dotvára originál medvedieho stromu, ktorý šelmy využívajú predovšetkým na vzájomnú komunikáciu, ako aj preparáty drozda kolohrivého, lasice myšožravej a sokola myšiara. Pracovníci využili na vytvorenie diorámy medvede, ktoré zahynuli za rozličných okolností, či už po zrážke s autom a vlakom, alebo v súboji s iným jedincom.  






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu