Mestkí policajti v Prešove majú novinky: Využívajú technológie, ktorými môžu pomôcť ľuďom


Foto: Mestkí policajti v Prešove majú novinky: Využívajú technológie, ktorými môžu pomôcť ľuďom Foto: Facebook/Mesto Prešov - Oficiálna stránka

V pondelok 5. februára spustila Mestská polícia Prešov do prevádzky portál, ktorým môžu pomôcť ľuďom. Portál Bezpečie umožňuje k štandardnému tiesňovému hovoru na linku 159 doplniť multimediálnu komunikáciu.

„Volajúci dostane od nášho operačného pracovníka SMS správu so špecifickým odkazom, ktorý volajúceho po otvorení lokalizuje a po povolení prístupu ku kamere v telefóne spustí videohovor. Súčasťou je aj chat s automatickým prekladom pre cudzích štátnych príslušníkov neovládajúcich slovenský jazyk s možnosťou prekladu až z 30 cudzích jazykov,“ informuje mestská polícia.

Operačnému pracovníkovi na linke 159 je možné zaslať fotografie. Do telefónu nie je potrebné inštalovať si mobilnú aplikáciu, všetko funguje na potvrdenie odkazu z SMS. Volajúcemu stačí mobilný telefón a pripojením na internet.

„Týmto spôsobom môžeme nájsť dezorientovanú, stratenú osobu, ale aj stratené dieťa v prípade, že nás volaním na tiesňovú linku 159 kontaktuje, ako aj priamo vidieť udalosť, ktorú volajúci nahlasuje. Samozrejme o využití tejto technológie rozhoduje vždy náš operačný pracovník na tiesňovej linke na základe predchádzajúcej telefonickej komunikácie,“ dodáva polícia na internetovej stránke.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu