Svidníčan sa snažil vyhnúť zrážke s lesnou zverou, strhol volant a zrazil sa s protiidúcim autom


Foto: Svidníčan sa snažil vyhnúť zrážke s lesnou zverou, strhol volant a zrazil sa s protiidúcim autom Foto: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

V pondelok 4. marca podvečer viedol 24-ročný Svidníčan auto medzi obcami Smilno a Nižná Polianka, do cesty mu náhle vbehla lesná zver. Vodič v snahe vyhnúť sa zrážke strhol volant do protismeru a zrazil sa s protiidúcim autom.

„Vodičom bol 48-ročný muž.  Pri dopravnej nehode boli zranení  jej účastníci,  24-ročný  vodič utrpel ťažké  zranenie,  jeho spolujazdec ako aj vodič druhého vozidla utrpeli ľahké zranenia,“ uvádza krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová.

Dychové skúšky u oboch vodičov mali negatívny výsledok. Na vozidlách vznikla škoda, ktorá bola predbežne vyčíslená na 9-tisíc eur. Polícia radí, ako sa zachovať v podobných situáciách pri strete s lesnou zverou.


Ako sa zachovať, keď vám pred auto vybehne zver?

  • Vodiči by mali byť na miestach, kde je veľká pravdepodobnosť, že sa zver na ceste objaví, mimoriadne opatrní. 
  • Obozretnosť je namieste najmä pri prejazde úsekov ciest, ktoré sú označené príslušnou dopravnou značkou upozorňujúcou na zvýšený výskyt zveri. Takisto, ak cesta vedie cez lesný porast. Riziko vzniká aj pri vodných tokoch. V týchto úsekoch odporúčame, obzvlášť za zníženej viditeľnosti, jazdiť pomalšie a predvídavo.
  • Práve predvídavosť je najlepšou prevenciou pred zrážkou so zverou. V tejto súvislosti platí nepísané pravidlo, že ak vyjde na cestu jeden kus, takmer určite budú za ním nasledovať ďalšie.
  • Ak zviera zbadáte včas, nikdy ho neoslepujte blikaním či diaľkovými svetlami. Mohli by ste ho vyľakať a situáciu ešte zhoršiť. Radšej zastavte auto a trúbte.
  • Ak sa už zviera dostane na vozovku, nesnažte sa mu vyhnúť vo vysokých rýchlostiach. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa horšie ako samotná zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici.

Ako sa zachovať, ak dôjde k zrážke so zverou?

  • Ak sa vodičovi zrážke so zverou nepodarilo vyhnúť, je povinný nahlásiť udalosť na políciu prostredníctvom linky 158.
  • Lesná zver je majetkom užívateľa daného poľovného revíru, ktorému takouto udalosťou vznikla škoda. Polícia užívateľa poľovného revíru o nehode vyrozumie a v spolupráci s ním zabezpečí odstránenie prekážky a sprejazdnenie cesty.
  • V žiadnom prípade neodporúčame zrazenú zver zobrať so sebou, pretože by ste sa tak mohli dopustiť trestného činu pytliactva.

Uvádza to polícia v príspevku na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu