Vo Vysokých Tatrách padli lavíny, svedkovia videli na mieste osoby


Foto: Vo Vysokých Tatrách padli lavíny, svedkovia videli na mieste osoby Foto: Horská záchranná služba

Počas piatka 8. marca boli nahlásené tri prípady zasiahnutia osôb lavínou vo Vysokých Tatrách. Lavínoviská zaznamenali v Kartárikovom žľabe, Tichej doline a v Batizovskom žľabe. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

Do Kartárikovho zľabu pod Lomnickým štítom boli vyslaní horskí záchranári na pomoc skialpinistovi, ktorého strhla lavína. Muž ešte stihol aktivovať lavínový batoh. Lavína ho nezasypala, ale pri páde si poranil nohu.

Prvú pomoc mu poskytol horský vodca s dvoma skialpinistami. Privolaní záchranári muža vyšetrili a nohu zafixovali. Následne ho transportovali do Tatranskej Lomnice, kde si ho prevzala Záchranná zdravotná služba. 

Počas zásahu bol horským záchranárom ohlásený pád lavíny z Goričkovej kopy do Tichej doliny. Podľa svedka sa v lavíne nachádzala osoba, ktorá potrebovala pomoc. 


„O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu, ktorá po medzipristátí v Starom Smokovci zobrala na palubu vrtuľníka záchranára Horskej záchrannej služby aj s lavínovým psom,“ uviedla HZS.

V priebehu záchrannej akcie po páde lavíny v Tichej doline požiadal HZS o preverenie lavínoviska v Batizovskom žľabe ohlasovateľ, ktorý videl pád lavíny z vrcholu Končistej. Uviedol tiež, že na mieste spozoroval viaceré osoby.   

„Situácia bola preverená posádkou Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu s horským záchranárom, ktorí smerovali k lavínovisku v Tichej doline. V oboch týchto prípadoch pomoc záchranárov nebola potrebná,“ doplnila HZS.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu