Literárne diela späté s regiónmi Prešovského kraja opäť zabojujú o titul Kniha roka PSK. Prihlasovanie je spustené


Foto: Literárne diela späté s regiónmi Prešovského kraja opäť zabojujú o titul Kniha roka PSK. Prihlasovanie je spustené Foto: ilustrečné/pixabay.com

Prešovská krajská samospráva spolu s Krajskou knižnicou P. O. Hviezdoslava v Prešove a župnými knižnicami vyhlásili siedmy ročník čitateľskej súťaže Kniha roka PSK 2023. Nominácie možno predkladať do 30. apríla. Zapojiť sa môže čitateľská verejnosť, ale aj autori, redaktori, vydavatelia či kníhkupci. 

„O prestížny titul zabojujú knihy a publikácie vydané od januára do decembra 2023. Podmienkou ich zaradenia medzi nominácie je ako obvykle spätosť s regiónmi Prešovského samosprávneho kraja, a to tematicky alebo osobou autora textovej či obrazovej časti,“ priblížilo oddelenie komunikácie Úradu PSK. 

Navrhnúť dielo na ocenenie je možné v piatich kategóriách – Beletria pre deti a mládež, Beletria pre dospelých, Náučná literatúra, Populárno-náučnú literatúra a tiež Ukrajinská a rusínska literatúra. V poslednej kategórii môžu byť nominované knihy, ktoré vyšli v rokoch 2022 až 2023.  

O víťazovi Ceny verejnosti rozhodne čitateľská online anketa

Medzi nominácie budú zaradené len tlačené knihy s prideleným ISBN. Podmienkou je tiež doručenie dvoch výtlačkov do jednej zo župných knižníc a vyplnenie elektronickej prihlášky, ktorú nájdete TU.  


„Došlé nominácie bude posudzovať odborná porota. Zameria sa pritom na obsahovú, literárnu, výtvarnú a grafickú stránku kníh, ako aj úroveň ich polygrafického spracovania. V každej kategórii následne udelí tri miesta,“ doplnilo oddelenie komunikácie.  

Ako ďalej uviedlo, okrem ocenení poroty bude udelená aj Cena verejnosti. O jej víťazovi rozhodne čitateľská online anketa, ktorá je naplánovaná v termíne od 1. júna do 31. augusta 2024. Slávnostné udeľovanie ocenení sa uskutoční v septembri 2024.

„Krajská čitateľská súťaž sa teší stúpajúcemu záujmu, čo nás veľmi teší, pretože sa v literárnej tvorbe určite máme čím pochváliť. Prispieva jednak k propagácii a podpore vydávania regionálnej literatúry a zároveň zviditeľňuje knižné diela, ktoré sú späté s naším krajom, ktoré sú o jeho regiónoch, ľuďoch a tradíciách. Je to pre kraj výborná reklama, pretože kniha je niečo, čo sa navždy zachová pre ďalšie generácie,“ vyzdvihol súťaž prešovský župan Milan Majerský.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu