Multimediálne štúdio, majáles pre seniorov či vyvýšené záhony. Školy v Prešovskom kraji chystajú novinky


Foto: Multimediálne štúdio, majáles pre seniorov či vyvýšené záhony. Školy v Prešovskom kraji chystajú novinky Foto: ilustračné/Prešovský samosprávny kraj

Desať stredných škôl v Prešovskom kraji získalo grant z programu #zlepšimeto 2024 na realizáciu projektov, ktoré majú zatraktívniť školské prostredie. Vyčlenených na to bolo takmer 5-tisíc eur. Informovalo o tom oddelenie komunikácie Prešovského samosprávneho kraja.   

V piatom ročníku programu uspeli Stredná odborná škola (SOŠ) ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove,  SOŠ obchodu a služieb v Humennom, Gymnázium J. F. Rimavského v Levoči, SOŠ pedagogická v Prešove, SOŠ gastronómie a služieb v Prešove,  Evanjelická spojená škola v Prešove, SOŠ technická v Poprade, Spojená škola v Sabinove, Spojená škola vo Svidníku a SOŠ hotelová v Hornom Smokovci.

Levočské gymnázium použije grant na tvorbu podcastov

V bardejovskej strednej škole premenia vstupný priestor na relaxačnú zónu s dvomi časťami. Vyzdobia ju autorskými maľbami, pridajú taburety a police s knihami a tiež spoločenské hry či stolný futbal. V pláne je aj organizovanie výmen a zbierok kníh.  

„Zónu oddychu a relaxu vybudujú aj žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Humennom. Vznikne v areáli školy, kde aktuálne stojí altánok. Ten zatienia a zútulnia, upravia tiež jeho okolie aj lavičky. Pri zóne osadia nádobu na zachytávanie dažďovej vody pre následné polievanie rastlín. V budúcnosti tu vytvoria dažďovú záhradu a permakultúrne záhony. Zónu budú využívať na prednášky o separácii odpadu a environmentálnej výchove,“ priblížilo oddelenie komunikácie. 

Gymnázium v Levoči zaznamenalo úspech s projektom Po škole, ktorý je zameraný na tvorbu podcastov o aktuálnych školských témach. Členovia školského parlamentu v úlohe moderátorov budú viesť rozhovory so športovcami školy či úspešnými študentami, ale napríklad aj s učiteľmi. 

 

Študenti chcú zefektívniť spoluprácu so staršou generáciou

Stredná odborná škola pedagogická v Prešove použije grant na zriadenie vlastného multimediálneho štúdia.  Dovybaviť ho chcú mikrofónmi, LED svetlami, reproduktormi a slúchadlami. Slúžiť má na zlepšovanie multimediálnych zručností žiakov a prezentáciu tvorby školského speváckeho zboru, folklórnej skupiny, kapely aj divadelného súboru. 

„Prešovská Stredná odborná škola gastronómie a služieb uspela s projektom rovesníckeho vzdelávania: Gastrošola (takmer) bez odpadu. Zameria sa na bezodpadové varenie, ale aj udržateľnosť  a prenesenie týchto návykov do domácností. V EcoOffice školy budú žiaci realizovať ekosemináre a aktivity a pripravia tiež vlastné zero waste jedlá. Zároveň spropagujú školskú komunitnú chladničku a vysvetlia jej poslanie,“ uviedlo oddelenie komunikácie. 


Úspešný bol aj projekt Evanjelickej spojenej školy v Prešove s názvom Bridge the gap. Jeho realizáciou chcú zefektívniť rozbehnutú spoluprácu so staršou generáciou v diakonickom domove Elim. Členovia školského parlamentu plánujú pre klientov zariadenia zakúpiť spoločenské hry a tiež pripraviť  v dome júnový a septembrový majáles s tvorivými workshopmi.

Pribudnú oddychové zóny aj vyvýšené záhony

V Strednej odbornej škole technickej v Poprade vznikne oddychová zóna s taburetmi, stolíkom, sedacími vakmi, spoločenskými hrami a magnetickou tabuľou. Nachádzať sa bude na medzipodlaží a jej súčasťou bude aj informačný box, kde študenti budú môcť  vyjadrovať svoje názory a prinášať nápady na zlepšenie.  V oddychovej zóne plánujú robiť workshopy spojené s kvízmi.

Oddychová zóna pribudne aj v Spojenej škole v Sabinove. Miesto pre ňu chcú vytvoriť v jednej zo školských tried. Slúžiť má na neformálne stretnutia a budovanie vzťahov medzi študentami. Zariadiť si ju chcú okrem nábytku aj zvukovou kulisou pre podporu relaxácie. V budúcnosti počítajú v oddychovej zóne s realizáciou teambuildingových aktivít, medzitriednych turnajov v spoločenských hrách či prednášok o zdravom stravovaní aj drogovej prevencii. 

Zámerom úspešného projektu Spojenej školy vo Svidníku je vytvorenie vyvýšených záhonov so zeleninou a rastlinami. Zalievať ich plánujú dažďovou vodou, ktorú zachytávajú do nádob. „Pestovaním vlastnej zeleniny prepoja teóriu s praxou, overia si svoje pestovateľské zručnosti a upriamia pozornosť na dôležitosť lokálnych potravín. Výsledkom bude príprava spoločnej desiaty z dopestovanej úrody aj rovesnícke vzdelávanie,“ doplnilo oddelenie komunikácie.  

Stredná odborná škola hotelová v Hornom Smokovci získala grant na projekt Pľúca školy. Finančné prostriedky plánujú použiť na výsadbu stromčekov a osvetu o separácii odpadu. Pri realizácii projektu budú spolupracovať so správou Tatranského národného parku a technickými službami mesta.

„Grantový program #zlepšimeto funguje pod administráciou Rady mládeže Prešovského kraja a je výsledkom memoranda o spolupráci podpísaného s Prešovským samosprávnym krajom v roku 2018. Uplynulé štyri ročníky programu priniesli 42 zrealizovaných školských projektov a aktivít za viac ako 16-tisíc eur,“ uzavrelo oddelenie komunikácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu