Tip na cyklovýlet: Vypočujte si zosilnené zvuky lesa v slovenskom unikáte alebo vyskúšajte člnky na priehrade


Foto: Tip na cyklovýlet: Vypočujte si zosilnené zvuky lesa v slovenskom unikáte alebo vyskúšajte člnky na priehrade Foto: Mesto Prešov, Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Uniknúť od mestského ruchu, rozhýbať telo a užiť si pohľady na okolitú prírodu môžete vďaka Cykloželezničke Prešov – Zlatá Baňa. Cyklocestu, ktorá je inšpirovaná európskym typom projektov From rails to trails, sprístupnili verejnosti v roku 2022. Zo Zlatej Bane možno navštíviť viacero zaujímavých miest, preto budeme v našom výlete na bicykli pokračovať z obce ďalej po Slanskej cyklomagistrále.    

Cyklistická cesta dostala názov Cykloželeznička, pretože kopíruje trasu bývalej lesnej železnice. Je dlhá 6,5 kilometrov a široká tri metre, pričom celý úsek pokrýva asfalt. Obojsmernú premávku zabezpečujú dva jazdné pruhy.    

Cesta sa začína v prešovskej mestskej časti Solivar pri výjazde v smere na obec Dulova Ves oproti družstvu Agroplus Prešov. Odtiaľ vedie s miernym stúpaním cez Dulovu Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord. 

V areáli sa nachádza lodenica, ktorá ponúka možnosť člnkovania na priehrade. V prípade, že chcete zostať v pohybe a popritom sa niečo dozvedieť, môžete sa prejsť po náučnom chodníku okolo vodnej nádrže. Ak si túžite len oddýchnuť a najesť sa, k dispozícii sú lavičky, ohniská aj reštaurácia. 

Započúvajte sa do zvukov prírody vďaka drevenému megafónu

V ceste môžete pokračovať ďalej do obce Zlatá Baňa, v ktorej sa v minulosti pokúšali o ťažbu zlata. V okolí sa nachádza prírodná rezervácia Pusté pole, ale aj drevený megafón, ktorý je slovenským unikátom. Nájdete ho približne 200 metrov za altánkom a ohniskom v Temnom lese.

Ide o rozsiahlu 2,5-tonovú stavbu v tvare deväťhranného ihlanu. Práve vďaka svojmu tvaru dokáže odrážať lúče a vlny od stien a koncentrovať ich do jedného bodu. Ak si sadnete do jeho blízkosti, budete počuť zosilnené zvuky prírody. 


S nápadom prišli štyria mladí muži z občianskeho združenia Hlas lesa. Na realizácii sa vo svojom voľnom čase podieľalo 15 mužov. Pre verejnosť atrakciu oficiálne sprístupnili 1. septembra 2019. 

Na bicykli k najstarším opálovým baniam na svete 

Jedinečnosťou vynikajú aj neďaleké Slovenské opálové bane. Ide o najstaršie a najväčšie opálové bane na svete a jediné na našom kontinente. Je to tiež miesto, kde sa našiel najväčší opál na svete, ktorý je dnes uložený v prírodovednom múzeu vo Viedni. Zo Zlatej Bane sa k nim dostanete po Slanskej cyklomagistrále v smere na Červenicu. 

Celý banský komplex má viac ako 30 kilometrov, pre verejnosť je sprístupnený okruh s dĺžkou 1,28 kilometra. Súčasťou Slovenských opálových baní je Chránený areál Dubnícke bane, ktorý je v súčasnosti domovom približne štyrom tisícom netopierích jedincov.

Cyklistický výlet môžete počas víkendu 26. – 27. augusta skombinovať s jazdou cyklobusom na trase Prešov – Zlatá Baňa. Z Prešova cyklobus vyráža o 8:00, 11:55, 14:45 a 16:15 hod. Odchody zo Zlatej Bane sú o 8:45, 12:30, 15:30 a 16:50 hod.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu