Štát chce tiež zvýšiť zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov


Foto: Štát chce tiež zvýšiť zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov Foto: Úrad vlády SR

Slovensko čaká budúci rok konsolidácia verejných financií na úrovni jedného percenta hrubého domáceho produktu alebo 1,4 miliardy eur, potvrdil to predseda vlády Robert Fico a šéf rezortu financií Ladislav Kamenický po kontrolnom dni na Ministerstve financií SR.

Premiér zároveň oznámil zámer šetrenia a zvyšovanie DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje. Ako prvé opatrenie v súvislosti so šetrením navrhuje zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe, kde vidí prezamestnanosť na ústredných orgánoch štátnej správy. „Možno teraz vyplaším zamestnancov štátnej správy, no myslím si, že 30-percentný rez by nebol absolútne viditeľný,“ povedal Robert Fico.

Štát chce tiež zvýšiť zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov, čím by sa zvýšili príjmy štátneho rozpočtu. „Mám rád cigary, ale už som ich prestal fajčiť. Kto chce fajčiť cigary, musí počítať s tým, že si za to priplatí,“ priblížil premiér na tlačovke. 

Viac zaplatíme aj za sladené nápoje, v ktorých sa nachádza cukor alebo iné sladidlá. Týkať sa to bude ochutených nealkoholických nápojov, tekutých a tuhých koncentrátov, ako aj energetických nápojov. „Ak si chce niekto kúpiť fľašu koly, kde je pätnásť kociek cukru, tak si za to pár centov priplatí,“ spresnil Fico s tým, že daň z cukru sa nebude týkať čistých ovocných štiav a medu.

Tieto návrhy už ministerstvo financií pripravuje. V roku 2025 by mali priniesť rozpočtu 100 miliónov eur. O ďalších opatreniach bude vláda rokovať v najbližších dňoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu