V Prešove vyrastie nové nákupné centrum. Z budovy niekdajšieho závodu ZPA Křižík bude bytový dom


Foto: V Prešove vyrastie nové nákupné centrum. Z budovy niekdajšieho závodu ZPA Křižík bude bytový dom Foto: Facebook/ Prešov

Dobre známa červená budova bývalého závodu ZPA Křižík bude už onedlho minulosťou. Stavba, ktorá tvorí charakter mesta už päťdesiat rokov bude už čoskoro odetá v novom šate. Okolie areálu bývalého závodu si prešlo prerodom potom, čo sa v oblasti začal realizovať investorský zámer výstavby druhého bloku nákupného centra Solivaria. 

Charakter bývalej budovy závodu, ktorý v časoch minulých dával prácu stovkám zamestnancov, sa však v posledných týždňoch zmenil. Jej okolie je dnes plné stavebného ruchu. Z pôvodnej stavby dnes na mieste stojí len jej pôvodný skelet, ten by sa mal stať súčasťou nového areálu. „Celý život som sa na tú budovu pozeral, s kamarátmi sme ju dokonca využívali ako styčný bod, keď sme sa stretávali. Povedal by som, že svojim spôsobom charakterizovala naše mesto,“ spomína Prešovčan Tomáš.



Rozšírenie výstavby nie je novým výmyslom

Projekt nákupného centra Solivaria vznikol ešte v roku 2006, kedy spoločnosť ConvergenCE Capital predstavila vizualizáciu nákupného centra s 55 obchodmi. V pôvodnom návrhu malo byť súčasťou areálu aj podzemné parkovisko pre päťsto aut, ľadová plocha či ambicióznym projektom kaviarne na továrenskom komíne. Ten sa však v priebehu realizácie celého projektu stal len reklamnou tabuľou. Projekt Solivaria II. je tak len prirodzeným pokračovaním pôvodných predstáv investorov. 

Súčasťou prerábky areálu je aj nový bytový dom. Ako informoval portál Štandard, práve na tieto účely by mala byť v budúcnosti využívaná budova bývalého závodu ZPA Křižík. V jeho útrobách by tak mali vzniknúť nové, jednoizbové a dvojizbové byty.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu