Medveď vystrašil ďalších obyvateľov v okrese Prešov: Toto tu ešte nebolo, komentujú miestni


Foto: Medveď vystrašil ďalších obyvateľov v okrese Prešov: Toto tu ešte nebolo, komentujú miestni Foto: ilustračné/freepik.com/vladimircech

Obec Lemešany varovala svojich občanov pred potenciálnym nebezpečenstvom. Ešte v sobotu 13. apríla svojich občanov informovali o tom, že v turistickej oblasti Kolova západne od obce bol spozorovaný medveď. „Vyzývame občanov, aby z dôvodu bezpečnosti života a zdravia nechodili do lesa ani blízkeho okolia lesa,“ napísala obec na svojom webe

„Toto tu ešte nebolo, prežila som tu celý život, o tom, že by po našich lesoch chodil medveď som ešte nepočula,” komentovala pani Marta. Podľa miestneho poľovníka, ktorý si prial ostať v anonymite, však nie je medveď v tejto oblasti až takou výnimkou. „Aj, keď sme ich tu už dlho nevideli a občania sa môžu obávať, nie je to zas tak zvláštne. Už v minulosti boli  v Košickej kotline zaznamenané migrujúce jedince,“ vysvetlil.

Medvede prežívajú najmä v Tatrách, ich cestičky však vedú až na ďaleký východ

Ešte v roku 2013 sa Slovenská poľovnícka komora zhodla na tom, že medveď žije už aj na miestach, kde to v minulosti zvykom nebolo, dôvodom bol ich malý počet. Jedince tak už pred vyše desiatimi rokmi zaznamenali aj vo východoslovenských Slanských vrchoch.


Zdroj: Medvede.sk    Predpokladaný výskyt medveďa hnedého (2013)

Spozorované však boli aj v tomto roku. Ešte v marci bol jedinec medveďa hnedého spozorovaný medzi Košickou Belou a Kysakom. Začiatkom apríla bol medveď videný aj v katastri obce Kostoľany na Hornádom, pričom tá je od obce Lemešany vzdialená len pár kilometrov. „Ľudia sa nemusia obávať, že by nás v lesoch čakala armáda medveďov. Vo všetkých troch prípadoch pozorovania medveďa hnedého v našom okolí môže ísť o toho istého jedinca,“ dodal poľovník.

Zdroj: Sprejnamedveda.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu