Horskí záchranári cez víkend pomáhali vo Vysokých Tatrách viacerým českým turistom


Foto: Horskí záchranári cez víkend pomáhali vo Vysokých Tatrách viacerým českým turistom Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 9. septembra v popoludňajších hodinách bola Horská záchranná služba (HZS) požiadaná o pomoc pre českú turistku, ktorá v Priečnom sedle padala približne 20 metrov, pričom si poranila hlavu a chrbticu. 

V rovnakom čase prišla aj ďalšia žiadosť o pomoc. Tentokrát išlo o 55-ročného českého turistu, ktorý si na turistickom značenom chodníku smerujúcom na Zamkovského chatu, spôsobil pádom poranenie rúk a hlavy. 

Horská záchranná služba požiadala o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS), tá na palubu prevzala horského záchranára, s ktorým smerovala k poraneným osobám. Lekárka VZZS bola vysadená pri českom turistovi, zatiaľ čo horský záchranár pokračoval s posádkou vrtuľníka až do Priečneho sedla, kde bol spustený pomocou palubného navijaka. 

Po vyšetrení a poskytnutí urgentnej zdravotnej starostlivosti boli záchranár aj lekárka postupne z terénu so zranenými evakuovaní na heliport v Starom Smokovci, odkiaľ boli pacienti letecky transportovaní do nemocnice v Poprade,“ informuje Horská záchranná služba na webovej stránke


V podvečerných hodinách prijali horskí záchranári ďalšiu žiadosť o pomoc od občana Českej republiky. V tomto prípade išlo o 56-ročného turistu, ktorý si pri zostupe Batizovskou próbou zranil bedrový kĺb. Podarilo sa mu dostať na Sliezsky dom, no odtiaľ už pre bolesti nebol schopný pokračovať v ceste. 

Záchranári HZS mu vyrazili na pomoc a po vyšetrení a transportovaní terénnym vozidlom HZS do Tatranskej Polianky už pokračoval na ďalšie vyšetrenia samostatne,“ oddávajú horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu